23948sdkhjf

EU-förslag: Högst 10 % hushållsavfall till deponi 2035

18 december nådde EU:s estniska ordförandeskap en preliminär överenskommelse med Europaparlamentets företrädare om förslag till ny avfallslagstiftning och det cirkulära paketet.

Avfall Sverige kommenterar på sin hemsida överenskommelsen.

– Det är bra att EU nu närmar sig beslut om avfallsdirektiven. Den föreslagna deponiminskningen ligger i vissa fall långt fram i tiden, men är nödvändig om ord som cirkulär ekonomi överhuvudtaget ska få användas i sammanhanget. De högre återvinningsmålen måste leda till verklig återvinning och inte bli mer av så kallad “fake recycling”, något som dessvärre inte är ovanligt i dag såväl i statistik som i verkligheten, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist.

Överenskommelsen innebär nya bindande mål på EU-nivå för att minska mängden avfall. Dessa ska vara uppfyllda 2025, 2030 och 2035. Avtalet innehåller även återvinningsmål för hushållsavfall på 55 procent 2025, 60 procent 2030 och 65 procent 2035. Avtalet innebär också striktare metoder och regler för att beräkna målen.

Det blir strängare krav på separat insamling av avfall och kompletterande åtgärder för medlemsstaterna att förhindra att avfall genereras. Avfallshierarkin ska genomföras med hjälp av ekonomiska styrmedel. Separat insamling av bioavfall och textilier är tänkt att bli obligatorisk år 2023 respektive 2025.

Kommissionen uppmanas också att ta fram mål för avfallsminimering och minskning av livsmedelsavfallet. Det utvidgade producentansvarssystemet får nya minimikrav genom att den ekonomiska kompensationen baseras på behandlingskostnader.

2035 ska högst 10 procent av avfallet deponeras. De EU-länder som deponerade 60 procent eller mer av sitt hushållsavfall 2013 får en förlängning med fem år.

Den fortsatta beslutsprocessen innebär att direktivförslagen åter hanteras i en så kallad andra läsning i EU-parlamentet och att ett slutligt beslut möjligen kan ske under Bulgariens ordförandeskap första halvåret 2018, eller under andra halvåret under Österrikes ordförandeskap.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172