23948sdkhjf

Plaststrategi kan ge svenska investeringar

EU-kommissionen har idag presenterat sin strategi för plast i en cirkulär ekonomi. I ett pressmeddelande välkomnar branschorganisationen IKEM att strategin har fokus på innovation, konkurrenskraft och arbetstillfällen i Europa.

Därför menar man att det är viktigt att Sverige och regeringen tar tillvara de möjligheter som strategin ger i form av satsningar på ökad återvinning istället för att fokusera på minskad plastanvändning.

Målet med plaststrategin är att skapa en cirkulär plastekonomi för att styra europeiska investeringar och innovationer i rätt riktning. Återanvändning, reparation och återvinning av plast ska öka. Marin nedskräpning och dålig avfallshantering ska åtgärdas. Plaststrategin lyfter även fram plasten ur ett hållbarhetsperspektiv. Om all plast i Europa skulle bytas ut mot andra material skulle koldioxidutsläppen öka med 60 procent och avfallsvolymerna fyrdubblas.

Plastbranschen i Sverige välkomnar ambitionen att öka återvinningen av plast och de harmoniserade regler som föreslås. 

— I Sverige har näringslivet redan en guide för hur plastförpackningar ska designas för att fungera i återvinningssystemet, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM. Att EU-kommissionen nu ska ta fram harmoniserade riktlinjer kan öka effekten och värna den inre marknaden.

Plastbranschen i Europa har under många år haft ett europiskt förbud mot att lägga plast på soptippar högst på dagordningen men politikerna i EU:s medlemsländer har inte lyckats enas. 

— Förslaget till plaststrategi är ett viktigt steg i att skapa bättre återvinning i Europa, som i många länder är undermålig. Det är synd att medlemsländerna inte vågat gå längre och föreslå ett deponiförbud, men det är positivt att strategin nu sätter fokus på problemet, säger Lena Lundberg vidare. 

Plaststrategin innehåller också ekonomiska satsningar på att öka återvinningen. I Stenungsund undersöker företag nu möjligheten att bygga ett svenskt plastreturraffinaderi. 

— För att återvinna all plast behöver dagens återvinningsmetoder kompletteras med kemisk återvinning. Då kan vi sluta kretsloppet för plast, avslutar Lena Lundberg. 

Plaststrategin öppnar upp möjligheter för Sverige och plastindustrin samarbetar gärna med regeringen med ambitionen att locka investeringar till Sverige. Det skulle göra nytta för miljön, vilket inte minskad plastanvändning gör.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094