23948sdkhjf

Replik från miljöministern om sopreform

Miljöminister Karolina Skog har skrivit ett svar på en debattartikel som Pär Larshans och Anders Kihl från Ragn-Sells skrivit.

Replik: Det är lätt att dela Ragn-Sellsföretagens syn på huvudprinciperna för återvinning: vi måste minska behovet av jungfruliga material, avgifta kretsloppen och hitta långsiktiga lösningar. Dessa är alla viktiga beståndsdelar i den cirkulära ekonomin. Arbetet är högt prioriterat av regeringen. Vi tillsätter en delegation för cirkulär ekonomi, gör moms- och skattesänkningar på vissa reparationer samt har tagit fram en strategi för hållbar konsumtion. Vi har tillsatt en stor utredning om plast och gett två myndigheter i uppgift att leverera konkreta förslag. Det ska vara lätt och lönsamt att göra rätt.

Pär Larshans och Anders Kihls debattartikel hittar du här.

Styrmedel och delegationer behövs och vi arbetar alltså intensivt med detta. Lika viktigt är vad som händer under diskbänken hemma hos människor. Vi är många inom politiken och näringslivet som jobbar för att avfallet ska behandlas som en resurs, men den kanske allra största insatsen görs i våra hem. Det är där som miljontals händer delar upp avfallet i fraktioner och förbereder det för återvinning eller återanvändning. Eller som de flesta säger, sopsorterar.

I min roll som minister utgår jag från medborgarens perspektiv. Då blir det tydligt att en sopreform är nödvändig. Det är helt enkelt inte rimligt att folk ska behöva släpa sitt förpackningsavfall till återvinningsstationer som alltför ofta är överfulla, smutsiga och otrygga. För många människor ligger stationerna dessutom långt bort, så att man blir beroende av bilen för att ta sig dit. Den som vill ha förpackningsinsamling nära fastigheten måste betala extra, trots att det egentligen är producenterna som är ekonomiskt ansvariga för alla förpackningar och allt returpapper.

Jag är inte nöjd med den här situationen. Sverige kan bättre och en sopreform är ett nödvändigt steg på väg mot den cirkulära ekonomin. Ju enklare det blir för människor att sortera, desto mer värdefullt material kommer att återvinnas i stället för att brännas.

Karolina Skog, miljöminister (MP)

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079