23948sdkhjf

Diskuterar plast i haven med EU-kollegor

Den 5 och 6 mars deltar miljöminister Karolina Skog i möten med EU:s miljöministrar och Östersjösamarbetet Helcom i Bryssel.

EU-ministrarna ska diskutera EU:s gemensamma plaststrategi och problemen med plast i haven. På Helcom-mötet förväntas miljöministrarna besluta om en deklaration för att förbättra Östersjöns miljö.

EU:s plaststrategi innehåller bland annat förslag för lagstiftning som ska minska användningen av engångsplast och minska nedskräpning i haven. Målet i strategin är att alla plastförpackningar som sätts på EU:s marknad från år 2030 ska kunna återvinnas eller återanvändas på ett kostnadseffektivt sätt. Användningen av olika kemikalier i plast och ett ständigt ökande antal plastmaterial gör återvinningen besvärlig. Idag återvinns bara 13 procent av materialvärdet i plast i Sverige. Regeringen vill därför se högre ambitioner på flera områden.

− Över hälften av det marina skräp som städas upp från Europas kuster är engångsplast. Regeringen är positiv till lagförslaget som ska begränsa dessa mängder engångsplast, men menar att det behövs mer kraftfulla åtgärder för öka återvinningen. EU bör också hindra export av plastavfall till länder utanför EU, som inte kan garantera hållbar återvinning. Sverige vill även driva på för skärpta krav på giftfria materialkretslopp, säger miljöminister Karolina Skog.

Helsingforskonventionen (Helcom) är en regional konvention för miljösamarbete runt Östersjön. Under Helcom-mötet på tisdagen förväntas ministrarna fatta beslut om en deklaration om insatser för att åtgärda de omfattande miljöproblem som fortfarande finns i Östersjöns innanhav.

Ministrarna kommer att diskutera Helcoms prioriteringar för att få till stånd bättre havsmiljö till år 2021, enligt den handlingsplan som beslutades 2007. De ska också beskriva vilka åtgärder som planeras i respektive land. Sverige har tidigare föreslagit länderna att gemensamt förbjuda mikroplast i kosmetika, något som Sverige nu beslutat införa den 1 juli 2018.

− Regeringen har satsat över 600 miljoner kronor i årets budget på rent hav för att sanera miljöfarliga vrak, finansiera projekt mot övergödning och stärka skyddet av marina områden. Vi genomför nu också en rad insatser för att minska mängden plast i våra hav, säger Karolina Skog.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.377