23948sdkhjf

Matavfallshantering arbetsmiljörisk

Hanteringen av matavfall har inneburit en arbetsmiljörisk vid en matavfallsanläggning i Eslöv.

Det är Skånska Dagbladet som rapporterar om att Mellanskånes Renhållning AB kanske inte kommer att öppna anläggningen för matavfall i Rönneholm igen. Den stängdes efter att två av tre medarbetare inom loppet av ett par år insjuknat i vad som misstänks vara en mycket ovanlig nervsjukdom.

Sjukdomen, GBS, drabbar bara 90 svenskar per år vilket gjorde att man stängde anläggningen när den andre medarbetaren insjuknade. Den förste medarbetaren har diagnosticerats med GBS, men man har inte kunnat konstatera med säkerhet att det är GBS som drabbat även dennes kollega.

En riskbedömning som gjorts visar på ett antal risker vid hantering av matavfallet så som den skett på anläggningen. Bland annat risk för luftburen smitta har konstaterats, kopplat till att slurryrester från avfallet legat kvar länge i den tälthall som inrymt anläggningen.

Riskerna bedöms som hanterbara om åtgärder vidtas, men det är upp till Merabs styrelse om anläggningen ska startas igen. Ett beslut väntas i april och under tiden tas mellanskäningarnas matavfall om hand av C4 Energi i Kristianstad där det omvandlas till biogas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095