23948sdkhjf

Ny vägledning för konstgräsplaner bra för miljön

Stärkt ansvarstagande för verksamhetsutövare är en positiv åtgärd för att motverka spridningen av fyllnadsmaterial från allväderplaner.

Det säger Svensk Däckåtervinning med anledning av Naturvårdsverkets Vägledning för konstgräsplaner som syftar till att motverka eller förebygga påverkan på miljön.

– När vi använder återvunna däck som fyllnadsmaterial sparar vi på jordens resurser. Därför välkomnar vi Naturvårdsverkets nya vägledning, som innebär ett förtydligat ansvar och konkret vägledning för verksamhetsutövaren, säger Fredrik Ardefors, vd för Svensk Däckåtervinning.

Vägledningen är specifikt framtagen för de anläggningar med konstgräsplaner som använder plast- och gummigranulat. Enligt Svenska fotbollsförbundet fanns det 2016 omkring 950 konstgräsplaner i Sverige. Många av dessa använder material som är återvunnet från bildäck, en teknik som innebär stora vinster för miljön.

– Det är viktigt att planerna sköts på rätt sätt för att undvika spridningen av granulat till naturen. Konstgräsplaner flerdubblar speltiden och är troligen ett av de mest resurseffektiva sätt som vårt samhälle har att främja motion och folkhälsa på, säger Fredrik Ardefors.

Svenska fotbollsförbundet har uppdaterade råd och rekommendationer för anläggning och underhåll av konstgräsplaner som verksamhetsutövare kan använda sig av för att möta Naturvårdsverkets rekommendationer. En av de viktigaste rekommendationerna är att planera för ytor runt planen där snö som plogas bort från anläggningen kan läggas. Då kan gummigranulat som kommer fram vid smältning åter läggas på planen och löper därför mindre risk att spridas i naturen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156