23948sdkhjf

Revolutionera modeindustrin och skydda planeten

Föreställ dig en kappa gjord av skörderester från linfrön, sockerrör och ananas, eller en t-shirt tillverkad av svamprötter som bryts ner i jorden när den är utsliten. Eller plagg som också ger näring och skyddar din hud tack vare de näringsrika algerna de är gjorda av?

De här idéerna är några av vinnarna i den tredje omgången av Global Change Award, modevärldens motsvarighet till Nobelpriset. Mellan 12-16 mars bjuder stiftelsen H&M Foundation in allmänheten att fördela 1 miljon euro mellan de fem idéerna genom en omröstning.

Man kan rösta på någon av följande innovationer:

  • Crop-A-Porter: Gör hållbar biotextil av skörderester.
  • Algae Apparel: Förvandlar alger till biofiber och miljövänligt färgämne som också är bra för huden.
  • Smart Stitch: En textiltråd som kan lösas upp, och som gör reparation och återvinning till en dans.
  • The Regenerator: Skapar nya textilfibrer genom att separera polyester- och bomullsblandningar.
  • Fungi Fashion: Skräddarsydda kläder gjorda av nedbrytbara svamprötter.

Global Change Award, som initierades år 2015 av H&M Foundation, stödjer tidig innovation som kan påskynda skiftet från en linjär till cirkulär modebransch utan avfall. Tävlingen är öppen för alla och syftet är att hitta idéer som kan hjälpa hela modeindustrin att bli mer hållbar, med målet att värna planeten och våra levnadsvillkor. Varken den ideella stiftelsen H&M Foundation eller H&M-gruppen gör anspråk på vare sig immateriellt eller materiellt ägande i innovationerna. Olika innovationer behöver olika stöd och det är upp till varje team att avgöra vad de behöver för att bäst utveckla sin innovation.

”Hur vi hanterar och konsumerar resurser kommer att få stor påverkan på framtida generationers levnadsvillkor. Därför måste alla branscher tänka om, förnya och utmana status quo. Smart innovation är en viktig nyckel för att åstadkomma det skiftet. Jag gratulerar vinnarna av Global Change Award som alla bidrar med idéer som kan spela en viktig roll i den här utvecklingen”, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem H&M Foundation och VD H & M Hennes & Mauritz AB.

I år fick tävlingen in 2600 bidrag från 151 länder. De fem vinnarna valdes av en internationell expertpanel med bred kunskap inom mode, hållbarhet, cirkuläret och innovation. Teamen bakom innovationerna, och resultatet från omröstningen, avslöjas vid en prisceremoni i Stadshuset i Stockholm den 20 mars.

- Årets vinnare av Global Change Award utmanar business-as-usual-tänket och hjälper till att förflytta oss till en låg-koldioxid och cirkulär ekonomi. Vare sig det är fibrer från organiskt avfall, alger, eller nya metoder för återvinning, så visar vinnarna på spännande innovation som kan förändra allt från design till slutanvändning, säger Vikram Widge, Chef för Climate Finance & Policy vid Världsbanken och medlem av expertpanelen för Global Change Award.

Vinnarna får utöver prispengarna också tillgång till en ettårig innovationsaccelerator, under ledning av H&M Foundation i samarbete med Accenture och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Den tar bland annat vinnarna till Stockholm, New York och Shanghai och ger dem en verktygslåda med kunskap, nätverk och exponering för att snabbt kunna utveckla sina idéer.

En länk till omröstningen hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078