23948sdkhjf

Plastproblemen kan inte lösas i avfallsledet

Plast som inte kan återanvändas eller återvinnas därför att det innehåller farliga ämnen, eller är felaktigt utformat, är ett stort problem inte minst i avfallsledet.

Men att börja i avfallsledet räcker inte, ansvaret för att lösa problemet måste börja redan i design- och produktionsledet. Det är där man har rådighet över frågan. Avfall Sverige har nu tagit fram en rad ståndpunkter om plast för en bättre hantering av materialet.

Plast är ett mycket användbart material som kombinerar många goda egenskaper. Men plast kan också skapa problem, både vid tillverkning och användning. Olika miljö- och hälsoeffekter är några sådana problem, liksom nedskräpning. Plast baseras i huvudsak på olja och plastprodukter innehåller ibland miljö- och hälsoskadliga ämnen.

Avfall Sverige anser att plast ska användas där det är mest lämpligt, att så mycket som möjligt av använd plast ska kunna återanvändas och återvinnas och att råvara av plast succesivt ska bli mindre fossilberoende.

– Producenterna bär ansvaret för att plastprodukter utformas så att återanvändning och återvinning möjliggörs. Samtliga kostnader för att tillverka, använda och återvinna förbrukad plast bör därför föras tillbaka i tillverkningsledet genom ett ekonomiskt producentansvar. Vi anser att alla som producerar plastprodukter ska känna av alla kostnader som är förknippade till produkter, från källan till eventuella koldioxidutsläpp vid förbränning, säger Weine Wiqvist, vd på Avfall Sverige.

Avfall Sverige presenterar också en rad konkreta mål, men menar att ansvaret för att nå dessa mål främst ligger hos producenterna.

– Vi för en omfattande dialog med plastproducenter och de har en stor förståelse för problemet, men alla är inte beredda att gå lika långt, lika snabbt som vi anser är nödvändigt, säger Weine Wiqvist.

Avfall Sverige anser också att plast i engångsprodukter bör begränsas till områden där de är nödvändiga, till exempel inom sjukvården.

– Nya pantsystem bör introduceras för ökad återanvändning och för att säkra en hög insamlingsgrad av plastprodukter som syftar till materialåtervinning, säger Weine Wiqvist.

– Marknaden för återvunnen plast, som är fri från miljöfarliga ämnen, kan stimuleras genom nya krav på minimiinnehåll av återvunnen plast i nya produkter, säger han.

En länk till Avfall Sveriges ståndpunkter om plast hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125