23948sdkhjf

Framgångsrikt möte om avfall och kemikalier

Miljöminister Karolina Skog och Sverige har de senaste dagarna varit värd för ett internationellt möte om hur världens länder långsiktigt ska hantera kemikalier och avfall.

Spridningen av farliga kemikalier utgör en stor hälsorisk på ett globalt plan. Sverige vill se ett globalt avtal för kemikalier, jämförbart med Parisavtalet för klimat.

Det nuvarande globala samarbetet på kemikalieområdet består av en global kemikaliestrategi, SAICM, som gäller till 2020. Den 12–15 mars har världens länder träffats i Stockholm för att diskutera vad som ska ske efter 2020.

Mötet inleddes med en högnivådialog dit miljöminister Karolina Skog bjudit in en mindre grupp länder, forskare och aktörer. Karolina Skog uttryckte att hon vill forma en koalition med likasinnade länder för att driva på för en ambitiös global överenskommelse. Detta stöttades av alla som deltog.

− Vi är eniga om att världen behöver agera nu, att ambitionsnivån måste höjas och att det behövs en global överenskommelse. Om vi ska nå dit krävs ett starkt och engagerat ledarskap, både från politiken och från näringslivet. Kostnaden för att inte vidta åtgärder är enorm och många liv kan sparas genom globala åtgärder inom området, säger miljöminister Karolina Skog.

Flera av deltagarna i högnivådialogen konstaterade att ett framtida ramverk för kemikalier och avfall måste beslutas på högsta politiska nivå för att ha önskad effekt. Man lyfte också fram att en hållbar hantering av kemikalier och avfall hör samman med en hållbar utveckling på flera plan, som fattigdomsbekämpning, mänskliga rättigheter, hälsa, klimat, vatten och jordbruk. Det är viktigt att väcka engagemang för frågan och nå samarbete mellan aktörer inom industri, avfallssektor och civilsamhälle, inte minst hos unga.

Arbetsgruppsmöte
Sverige var också värd för arbetsgruppsmötet 'Second meeting of the intersessional process considering the Strategic Approach and the sound management of chemicals and waste beyond 2020" som hölls den 13–15 mars. Där samlades cirka 400 delegater från alla delar av världen för diskussioner kring det framtida ramverket. Mötet diskuterade möjliga förslag till en vision som på ett tydligt och enkelt sätt fångar vikten av åtgärder inom kemikalie- och avfallsområdet globalt, liksom vilka mål som bör finnas för att möta de framtida utmaningar som finns för kemikalier och avfall. En annan viktig fråga är hur ramverket ska utformas.

− En säker hantering av kemikalier och avfall är en förutsättning för hållbar utveckling. Alla ska känna sig trygga att de leksaker som vi ger till våra barn, vattnet vi dricker och elektroniken vi använder är säkra och fria från farliga kemikalier. När produkterna inte längre kan användas måste avfallet också hanteras på ett sätt som är hållbart för människors hälsa och miljön, säger miljöminister Karolina Skog.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062