23948sdkhjf

Avfall Sverige välkomnar smidigare återvinning

Regeringen har skickat en promemoria med ett antal förslag som förtydligar producentansvaret för förpackningar och returpapper.

– Avfall Sverige ser positivt på regeringens förslag om att göra förpackningsinsamlingen enklare så att mer kan återvinnas. Insamling nära fastigheten är bevisligen en framgångsfaktor för ökad återvinning. Det har också lagts fast i det nyligen antagna EU-direktivet om avfall, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist i en kommentar.

– Avfall Sveriges grundinställning har varit och är fortsatt att insamlingen borde organiseras genom kommunen som regeringen lade fast i regeringsförklaringen 2014. Det skulle göra insamlingssystemet mer begripligt och ge färre transporter. Tyvärr blockeras just nu en sådan ordning av en riksdagsmajoritet och då är de förslag som nu läggs ett bra steg framåt. 

– Utan att ha kunnat ta del av detaljerna i förslagen är det välkommet att regeringen nu slår fast producenternas fulla betalningsansvar. Så har det inte varit hittills utan en stor del av kostnaderna har tagits av de boenden och kommunerna. Nu fullföljs principen om det ekonomiska producentansvaret och det är bra, fortsätter Weine Wiqvist.

– Det kan inte nog understrykas producenternas ansvar att ta fram bättre produkter som verkligen går att både återanvända och återvinna. Här finns mycket att göra och det krävs om det ska bli kretslopp i verkligheten, avslutar Weine Wiqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099