23948sdkhjf

KfS välkomnar initiativ för enklare återvinning

Konsumentföreningen Stockholm välkomnar miljöminister Karolina Skogs förslag om att göra det enklare för konsumenter att i vardagen kunna bidra med mer hållbar materialanvändning. 

– Sveriges konsumenter har visat att man har både vilja och förmåga att åstadkomma storverk inom återvinning. Men då krävs att producenter och politiker gör det lättare att göra rätt. Dagens förslag är ett steg i rätt riktning, säger Anna Lilja ansvarig miljö, Hållbar konsument vid KfS.

Anna Lilja pekar på två punkter som särskilt viktiga i förslaget:

– Dels visar initiativet på en förståelse för den viktiga roll vi alla som konsumenter spelar för en mer hållbar användning av material. Dels insikten om att det idag är alldeles för krångligt att källsortera och återvinna inte minst förpackningar i plast.

Anna Lilja betecknar just plasten som en knäckfråga på området hållbar materialhantering:

– Plast är på många sätt ett utmärkt och användbart material som går att återvinna och använda igen många gånger. Men för att få en hållbar relation till plasten krävs att det blir enklare och smidigare för konsumenterna att återvinna. Om politiker och branschen gör sitt så kommer vi konsumenter att bidra, säger Anna Lilja och pekar på hur rätt förutsättningar tidigare sporrat konsumenter till att uträtta storverk inom återvinning:

– I början av 1970-talet började svenska nyhetskonsumenter att källsortera och återvinna sina tidningar. Idag källsorteras över 90 procent av allt papper. I början av 1980-talet började vi panta burkarna istället för att slänga dem i soptunnan (eller i naturen). Idag återvinns närmare 2 miljarder burkar och PET-flaskor. Vi är övertygade att samma sak går att åstadkomma även för plasten!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109