23948sdkhjf

Utökat stöd till svensk biogas

Biogas spelar en viktig roll i omställningen till ett fossilfritt Sverige. För att stötta svenskproducerad biogas föreslår regeringen i Vårändringsbudgeten för 2018 att stödet till produktion av biogas utökas med 270 miljoner kronor under innevarande år.

Biogas är en förnybar energikälla med mycket hög miljöprestanda. Större delen av det som används för att framställa biogas kommer från lantbruket och livsmedelskedjan, och dessa näringar har därför centrala roller i omställningen till en cirkulär och biobaserad ekonomi i Sverige. Importen av biogas från framförallt Danmark har ökat de senaste åren då den drar nytta av både Danmarks produktionsstöd till biogas och Sveriges konsumtionsstöd. Det har lett till att den importerade biogasen är billigare än den svenska och till lönsamhetsproblem för svenska biogasproducenter.

För att stärka konkurrensen och påskynda omställningen till förnybara energikällor föreslår regeringen i Vårändringsbudgeten 2018 att stödet till produktion av biogas breddas så att det omfattar fler substrat än gödsel, som matavfall och slam. För att finansiera denna breddning ökas stödet med 270 miljoner kronor under innevarande år. Satsningen gäller för 2018.

− Vår regering har slagit fast att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Biogas gjord på restprodukter och avfall har en väldigt hög miljöprestanda och är viktig för omställningen till fossilfritt. Biogasen ger dubbel miljönytta eftersom den både kan ersätta fossila bränslen och gör att vi kan återanvända näringsämnen i jordbruket, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

Regeringen kommer även att tillsätta en utredning om hur biogasens nytta som resurs tas till vara på bästa sätt och hur den kan ges konkurrenskraftiga villkor på både kort och lång sikt. Utredningen ska analysera marknadsförutsättningar och långsiktiga styrmedel för svensk biogas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08