23948sdkhjf

Årsmöte med framtidens avfallshantering som tema

28-30 maj håller Avfall Sverige årsmöte i samarbete med Skellefteå kommun. Ett fullspäckat program utlovas, på det övergripande temat ”Framtidens avfallshantering”.

Programmets utgångspunkt är Avfall Sveriges strategiprojekt ”Kommunernas roller och ansvar 2025” som nu genomförs. Recycling ringde upp mötets projektledare Anna-Carin Gripwall för lite mer info om arrangemanget.

- Årsmötet brukar locka mellan 550 och 600 deltagare och vi räknar med att det blir så i år också. Temat kommer ju att präglas av framtiden. Det är nu femton år sedan vi gjorde vårt första strategiprojekt där vi tittade på kommunernas roll och ansvar i avfallshanteringen. För ca sju år sedan gjordes ett liknande och nu har alltså ytterligare ett projekt genomförts. Så de kommer tätare och tätare, men det händer också mer i omvärlden.

Strategiprojektet har identifierat fyra huvudområden som är viktiga att titta på inför framtiden.

- Dessa är då politik, demografi, digitalisering och cirkulär ekonomi/hållbarhet. De fyra områdena är alla representerade i programmet, i olika block.

 Studiebesök

Traditionsenligt så arrangeras det några studiebesök på inledningsdagen.

- Det brukar ju då handla som sådant som är unikt för orten i fråga, och när det gäller Skellefteå erbjuds möjligheter att besöka Kuusakoskis fragmenterings- och elektronikåtervinningsanläggning, Skellefteås biogasanläggning/Degermyrans avfallsanläggning eller Boliden Rönnskärs kopparsmältverk, säger Anna-Carin Gripwall och tillägger att för den som vill finns det också möjlighet till en guidad stadsvandring i Trästaden Skellefteå.

 Nya insamlingsförslag

Ett mycket aktuellt inslag på mötet kommer att handla om de nya förslag kring producentansvar och insamling av förpackningar och tidningar som regeringen presenterat och som nu är ute på remiss.

- Anders Mankler, politiskt sakkunnig hos miljöministern, kommer till årsmötet. Han har jobbat med frågan och är själv mycket nöjd med de förslag som lagts fram. På mötet kommer han att berätta mer om förslagen och hur de är tänkta att leda till en bättre service för medborgarna samtidigt som det blir tydligare vem som ska stå för notan. Han kommer också att berätta om hur förslagen växt fram, bland annat den roll som rundabordssamtalen med bland andra Avfall Sverige våren 2017 spelade, berättar Anna-Carin Gripwall vidare.

 Utställning

Ett inslag som brukar uppskattas på årsmötena är utställningen.

- Den är viktig både för våra företagsmedlemmar som ställer ut och för kommunmedlemmarna som där får en bra möjlighet att ta del av nyheter, teknisk utrustning med mera. I nuläget är det för tidigt att säga hur många utställare det kommer att bli, men förra gången handlade det om ett 40-tal, säger Anna-Carin Gripwall och påpekar att en skillnad mot förra året, i Örebro, är att utställningen i Skellefteå kommer att vara utomhus.

- Vi håller med andra ord tummarna för att vädret blir fint, avslutar Anna-Carin Gripwall.

Peter Olofsson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141