23948sdkhjf

Digital plattform för resttyger

Rekotex lanserar digital plattform för överblivna resttyger.

Textilekonomen Marie Jonsson ligger bakom Rekotex som i mars lanserade en digital plattform där textilföretag kan sälja överblivna kvalitetstyger. Det framgår i en intervju med grundaren i Tekos nyhetsbrev.

Att det blir restlager av kvalitetstyger är ett vanligt förekommande problem textil- och modebranschen textilföretag ofta måste handla stora mängder tyg för att få tillgång till materialet. En del av materialet, ibland sådant som inte ens används i produktion, blir liggande hos producenten.

Att återvinna material och förlänga produkters livscykel är ju viktigt, men det här materialet som vi på Rekotex förmedlar är ju helt nya tyger som annars kanske inte ens kommer in i en produktlivscykel. Samtidigt hjälper vi till att lösa problematiken som är utbredd i textilindustrin idag, nämligen att producenterna av tyger många gånger kräver att du som företag köper tusentals löpmeter tyg. Är du ett mindre företag så har du ofta en begränsad marknad att handla på, men genom Rekotex öppnas nya möjligheter, säger Marie Jonsson till Teko.

Rekotex arbetar med allt från inrednings- och möbeltyger till tekniska och klassiska modetextilier och vänder sig till etablerade och start up-företag i och utanför modebranschen.

Grundaren har fått stöd av bland andra Re:textile hos Science Park Borås och inkubatorn FashionINK samt Tekologistiks om hjälpt till att knäcka nöten med att få till en smidig logistik av tygerna som ligger kvar på säljarnas lager tills köpare finns. Genom plattformen kan företagen också hålla bättre koll på vilka tyger som finns, som ett lager.

Rekotex grundades 2016.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094