23948sdkhjf

Ministerbesök vid klädåtervinning

Miljöminister Karolina Skog (MP) besökte i måndags re:newcells fabrik i Kristinehamn, en helt ny och världsunik anläggning för storskalig återvinning av gamla kläder.

- Sverige ska bli världsledande inom hållbar textil, och det re:newcell bygger upp i Kristinehamn hjälper oss nå det målet säger miljöminister Karolina Skog i ett pressmeddelande.

 

Ju mer kläder vi köper, desto mer vatten har behövts för att bevattna bomullsfält, eller olja behövts till att göra syntetfiber. Ett hinder för branschens hållbarhetsarbete har varit att det helt enkelt inte funnits möjlighet att återvinna kläder i stor skala och till hög kvalitet.

 Modeindustrin är en av världens mest förorenande branscher. Samtidigt ökar efterfrågan på textil, och plaggen som säljs används allt mer sällan. Varje år slänger en genomsnittlig svensk 8 kg textil i sitt vanliga hushållsavfall. Praktiskt taget inga kläder återvinns till att bli kläder igen.

Under tryck både från konsumenter och politiker har flera modeföretag börjat ställa om sin affärsmodell till att bli mer cirkulära. Exempelvis har H&M, som sedan förra året är minoritetsägare i re:newcell, satt upp ett mål om att använda 100 % återvunna eller andra hållbara material i sin produktion 2030.

Regeringen har på flera sätt satt fokus på hållbarhet och cirkularitet inom modebranschen. Så sent som i förra veckan presenterades en satsning på 40 miljoner för göra Högskolan i Borås till ett centrum för forskning och innovation inom hållbart mode. 

- Om textilindustrin ska kunna genomföra den nödvändiga omställningen till hållbar produktion måste nya lösningar till, och den utvecklingen kräver samverkan mellan det offentliga, näringslivet och akademin säger miljöministern.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094