23948sdkhjf

Automatisk miljöstation

En ny automatisk miljöstation, öppen dygnet runt gör det lätt att göra sig av med farligt avfall och elavfall.

Det är i Bagarmossen som sprayburkar, nagellack, målarfärg och mobiltelefoner bland annat kan lämnas ”automatiserat”. Miljöstationen är uppställd i Bargarmossens centrum från och med idag.

 

-        Det ska vara enkelt att göra sig av med farligt avfall, även om man inte har bil. Därför utökar vi vår service och placerar ut automatiska miljöstationer i områden där många bor och även i närheten av Stockholms lokaltrafik, säger Peter Nyström, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall.

 

Miljöstationen är ett hus byggt i plåt och vars innanmäte döljer en avancerad robotstyrd teknik. Den som kommer för att lämna avfall öppnar en lucka  genom att ringa ett särskilt telefonnummer, skicka ett sms eller genom en QR-kod. Instruktioner hur det fungerar finns beskrivna utanpå huset.

 

Avfallet ställs i en låda, vilken tas om hand av en robot som ställer lådan i en hylla. Inne i miljöstationen finns utrymme för  en stor mängd lådor som roboten håller ordning på. När den börjar bli full larmar den själv Stockholm Vatten och Avfalls entreprenör som kommer och tömmer stationen.

 

 

-        Det är viktigt att vi ser till att stockholmarnas farliga avfall hamnar på rätt ställe, både för att skydda oss själva och vår miljö från skadliga kemikalier. Nu skapar vi flera möjligheter för stockholmarna att göra rätt på ett enkelt sätt. De första automatiska miljöstationerna har blivit mycket populära och nu sprids konceptet på fler platser, bland annat med den miljöstation som idag öppnar i Bagarmossen. Det ska vara lätt att göra rätt i hela staden, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094