23948sdkhjf

NCC satsar på smart byggmateriallogistik

NCC:s nya bolag Loop industries, ska förändra marknaden för resursutnyttjande och smarta transportlösningar.
I ett pressmeddelande skriver NCC att man startat ett techbolag, Loop industries, som kommer att fokusera på skalbara affärer inom byggbranschen. I dagsläget betår bolagets portfölj av verksamheterna Loop rocks, Loop rocks express och Hauly, digitala plattformar för logistik, byggmaterial och transporter.

– Med Loop industries skapar vi ett bolag med innovativa och disruptiva affärer som bidrar till att utveckla byggbranschen. Vi kommer att agera som ett oberoende bolag och öppnar upp för externa investerare och bolagsöverskridande samarbeten, säger Anders Torell, som blir vd för Loop industries, i pressmeddelandet.

Redan från start samarbetar Loop industries med bolag som Sweco, Norconsult, Trapezia, Cowi och andra ledande miljökonsulter. Detta genom de befintliga verksamheterna. Man har som ambition är att utveckla ett öppet ekosystem med kompletterande tjänster inom byggmaterial, logistik, transporter och andra tjänster.

– Med Loop industries utmanar vi på olika sätt ineffektiviteter i branschen. De lösningar vi utvecklar ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som koldioxidutsläppen minskar och återanvändningen av andrahandsmaterial ökar, säger Anders Torell.

Loop rocks, Loop industries öppna plattform för effektivare hantering av sten, jord och andra sekundära fyllnadsmassor på byggarbetsplatser, är ett exempel på en digital plattform som, enligt NCC, ökar effektiviteten i byggbranschen. Loop rocks finns i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Loop rocks express är en tjänst som utnyttjar Loop rocks nätverk och kopplar på täkter som kan erbjuda nytt material som ett komplement till det material som Loop rocks loopar mellan byggarbetsplatser.

Hauly är ett virtuellt åkeri, som matchar utbud och efterfrågan på transporter av byggmaterial också det via en öppen plattform och app.

– Vi ser en stor potential i Loop industries, med öppna digitala plattformslösningar inom byggbranschen. Genom att bolagisera och bjuda in externa parter ser vi större möjligheter för Loop industries att växa vidare och verka som ett öppet och oberoende bolag till nytta för hela byggbranschen, säger Håkan Broman, tillförordnad koncernchef på NCC.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125