23948sdkhjf

Unikt system för matavfall

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

H+ kallas det största stadsförnyelseprojektet i Helsingborg i modern tid. Fram till 2035 ska det gamla hamn- och industriområdet utvecklas till blandad stad och ge plats för fyra stadsdelar. Först ut är den nya stadsdelen Oceanhamnen, där ett unikt matavfalls- och avloppssystem kommer att tas i drift.

De nya fastigheterna kommer att anslutas till tre olika rör; ett vakuumrör för toaletter, ett avloppsrör för bad, disk och tvätt och ett rör för kvarnat matavfall. Recycling har träffat Joakim Andreini på Matavfallssystem AB, ett av flera företag som deltar i utvecklingen av systemet och som kommer att leverera en del av matavfallskvarnarna.

Läs också: Avfallshämtning med flytande biogas

- Egentligen handlar det här inte om ny teknik, i meningen nyutvecklade produkter, utan det som görs här är att känd teknik sätts samman på ett tidigare icke provat sätt, konstaterar han.

 Dålig kunskap

Andreini har varit länge i branschen och kan konstatera att kunskapen om avfallskvarnar i byggbranschen generellt sett är dålig.

- Det finns mycket okunskap. När det började bli kommersiellt med kvarnar på marknaden, för tio år sedan, så verkar det ha varit många som nog fann det enklare att säga nej än ja, för då riskerade man i alla fall inte att göra något fel. Vi har ca 300 kommuner i Sverige och diplomatiskt kan man säga att kunskapsnivån är blandad…. I rättvisans namn ska vi väl konstatera att även förutsättningarna för att kunna ta hand om matavfall i avloppet är olika. Men, i de flesta städer idag så har man idag oftast någon typ av biogasanläggning som kan processa detta. Generellt sett är det oproblematiskt att avskilja matavfallet från en kvarn också i ett system som inte separerar, utan där det går i det vanliga avloppsnätet. Det funkar sedan fint att stoppa in detta i en biogaskammare.

 Framåtblickande

I Helsingborg har man tagit chansen att verkligen blicka framåt. Förutsättningarna blir annorlunda när man bygger en ny stadsdel. Den ligger dessutom granne med stadens reningsverk.

- Det är optimalt! Man slänger ett äpple i avfallskvarnen och en timme senare är det på väg att bli biogas… Snabbare än så lär det aldrig gå, konstaterar Andreini.

Alla system för insamling av matavfall, oavsett om det är kvarnar, påsar eller något annat, har sina för- och nackdelar. Det ska man inte glömma bort, betonar Joakim Andreini.

Läs också: Biogasproduktionen kan femfaldigas

- Den här lösningen som Helsingborg tagit fram, där är det svårt att se något annat som skulle vara mer optimalt. Flödena sorteras ut, men de kan blandas senare om man skulle se ett behov av det. Avfallskvarnen är kopplad till separat rör så att man bara ska få rent matavfall, utan annan inblandning. Vatten behövs som transportmedel i rören, men det ska inte vara för mycket. Genom att hålla matavfallet rent så kan slammet sedan användas också på odlingar som uppfyller KRAV-reglerna, säger Joakim Andreini.

 Annorlunda kvarnsystem

Att använda avfallskvarn för att ta hand om matavfall kan göras på ett antal olika sätt.

- I ena änden av skalan finns en kvarn i diskhon och så går avfallet i avloppsflödet till reningsverket där det separeras av och blir biogas. Så är det i Stockholm nu, där man sedan ett antal år släppt kvarninstallationer fritt. Ca 13 000 kvarnar finns i området och de står idag för ca 10 % av insamlingsvolymen, berättar Joakim Andreini.

Det system i Helsingborg som Matavfallssystem kommer att leverera till en del av lägenheterna kommer dock att fungera lite annorlunda.

- Man stoppar ner matavfallet i kvarnens malkammare och startar sedan kvarnen med locket. När kvarnen startas så släpps vatten på och den mal tills brukaren slår av. Då växlar kvarnen flöde och skickar avfallet i rätt avloppsrör. Sedan växlar den tillbaka till det ordinarie gråvattenflödet. Matavfallet samlas i källaren, i en pumpstation med holdingtank och när det är lagom mycket i behållaren så pumpas det ut till ledningsnätet för matavfall. Där tar stadens pumpsystem över och skickar det vidare till reningsverket.

 Sverige längst fram

I Sverige ligger vi längst fram i världen med denna typ av lösning.

Läs också: Mikroorganismer + giftgas = biobränsle

- Systemet finns inte någon annanstans och folk kommer att åka hit långtifrån för att titta på detta i framtiden, det är jag säker på avslutar Joakim Andreini.

Peter Olofsson

 

Se videor om ”tre rör ut”-systemet:

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Dagligvarujättens tankar om plast

Omvärlden
Markant minskad export av avfallsbränsle

En rapport visar att exporten av avfallsbaserat bränsle från Storbritannien under 2019 minskade markant.

Plus

Intervjun
Han ska förädla skogens rester

Med flera stora industriella partnerföretag i ryggen ska norska Biozin Holding omvandla skogens restprodukter till en lätt bioråolja som sedan kan förädlas av raffinaderier.

Plus

Miljövänligt engångsmode

Ett modemässigt paradigmskifte, där ägande ersätts av brukande och konsumerade plagg läggs i komposten. Möt eldsjälen bakom textila utvecklingsprojektet Streamateria.

Besked: Sopbilsfavorit blir eldriven

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (tisdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Debatt
Kan Alla Hjärtans Dag bli hållbar i en cirkulär ekonomi?

Dagen i kärlekens tecken får auktions-vd att fundera kring hållbarhet.

Arkiv

Sveriges största återbruksprojekt nominerat till arkitektpris 

Kartläggning av svenska kommuners byggåteranvändning 

EU-parlamentet säger nej till plaståtervinning

Europaparlamentet har idag stoppat kommissionens förslag om begränsningar av bly i PVC.

Plus

Krav: Begagnade bildelar vid reparationer

Allt fler försäkringsbolag ställer krav på att bilverkstäder ska använda begagnade bildelar vid reparationer. Det är både bättre för miljön och kostar mindre. Det kan samtidigt innebära att bilägaren inte får en bättre bil efter reparationen.

Kök räddar käk på nordvästskånska restauranger

Under 2019 har ett 20-tal restauranger i nordvästra Skåne jobbat aktivt för att minska matsvinnet genom projektet Kök som räddar käk.

1

Avfallshämtning med flytande biogas

Vill bli Airbnb för mode

Forskarnytt
Skal från kaffesump ny bioplastingrediens

Omvärlden
Maskininstallation under speciella förhållanden

Produktnyheter
Mobil metallseparering

Produktnyheter
De inleder 2020 starkt

Produktnyheter
Ny generation eldrivna grovkrossar

Produktnyheter
Ny tappkran återvinns lättare

Får regeringsuppdrag för klimatneutralt näringsliv

Projekterar för slutförvaret

Kaffesäckar får nytt liv

9

Nu kommer flaskor av 100 % återvunnen plast

Som första marknad i världen lanserar Coca-Cola i Sverige PET-flaskor tillverkade av 100 procent återvunnen plast, dessutom med etiketter där varumärkena står åt sidan och istället ger plats till uppmaningen att panta igen.

4

ICA byter till återvunnen plast i köttförpackningar

Mindre plast återvinns

Orkla och PantaPå i samarbete för plaståtervinning

Ingen koldioxidlagring i Sverige

Forskarnytt
Framställ fossilfri olja på 30 minuter

 Sopbrand i kraftvärmeverk

Satsar på Frukt & Grönt i papperspåse

Omvärlden
PVC-återvinning under hot?

Prisas för fosforprocess

Pilotprojekt tillverkar jord av restavfall från pappersindustri

Produktnyheter
Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

På nytt jobb
Han blir hållbarhetsansvarig på SVDH

Köper specialist på batteriåtervinning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.535