23948sdkhjf

Välkomnar nyordning för förpackningar och tidningar

Remisstiden för regeringens promemoria om ändringar i förordningar kring insamling av förpackningar och tidningar går mot sitt slut. Avfall Sverige har i dagarna offentliggjort sitt remissvar.

Det är bra med mer fastighetsnära insamling och Avfall Sverige välkomnar att producenterna ska bära det fulla ekonomiska ansvaret för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar, framgår av ett pressmeddelande.

För att regeringens förslag till ändringar i de aktuella producentansvarsförordningarna verkligen ska få önskade effekter behövs dock en rad förtydliganden, menar Avfall Sverige i sitt remissvar.

– Avfall Sverige anser fortsatt att ett kommunalt insamlingsansvar, som regeringen föreslog redan 2014, är att föredra, det vill säga där kommunerna ordnar själva insamlingen och ersätts ekonomiskt av producenterna. En sådan ordning blockeras dock av en riksdagsmajoritet, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist.

I det förslag som nu lagts fram ligger ansvaret för insamlingen kvar hos producenterna.

Regeringens mål att alla bostadsfastigheter senast 2025 ska ha tillgång till insamling av förpackningar och returpapper på fastigheten är positivt.

– Ökad tillgänglighet ger mer återvinning, det visar alla erfarenheter, så mer fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar är god resurshushållning, säger Weine Wiqvist.

En annan grundpelare i förslaget är att producenterna ska ta det fulla ekonomiska ansvaret. 

– Syftet med det ekonomiska producentansvaret är att leda till bättre miljöanpassade produkter. Regeringens ambition att förtydliga detta ansvar är välkommet, säger Weine Wiqvist. 

– För att undvika fortsatta tolkningsproblem kring detta ämne behöver dock regeringen i detalj precisera att producenterna ska stå för samtliga kostnader för insamlingssystemet. Det betyder i klartext kostnader för informationsinsatser samt hela insamlingen. Det är först när samtliga dessa kostnadsposter allokerats till producenterna som det ekonomiska producentansvaret är fullföljt.

Även om Avfall Sverige är positivt till regeringens förslag i stort finns det flera aspekter som behöver förtydligas.  

– Det bör sättas tydliga krav på producenterna att förebygga uppkomsten av förpackningsavfall och returpapper. Och hela Sverige måste omfattas av kraven på fastighetsnära insamling – alla kommuner och alla delar av kommunerna, och inte bara hushållen utan även verksamheterna, säger Weine Wiqvist, avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141