23948sdkhjf

Utredning om svensk biogas

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om de långsiktiga förutsättningarna för biogasproduktion i Sverige. Åsa Westlund, ordförande i Riksdagens miljö- och jordbruksutskott, kommer att leda utredningen.

Idag är konkurrensförutsättningarna för biogasproduktion i Sverige svåra. Det beror bland annat på hur olika länders styrmedel samverkar när gasen transporteras från ett land till ett annat. Utredningen ska analysera biogasens roll och konkurrensförutsättningar utifrån bland annat de nya energi- och klimatpolitiska målen, den ökade integreringen av biogasmarknaden i EU och utvecklingen mot mer förnybar energi i transportsektorn. Utredningen ska även vid behov komma med förslag på ändringar i lagstiftning och styrmedel för att biogasens nyttor ska kunna tas tillvara, framgår det av ett pressmeddelande.

– Biogasen behöver konkurrenskraftiga och långsiktigt stabila spelregler om den ska kunna utvecklas i Sverige, bidra till omställningen till en cirkulär ekonomi och ett hållbart samhälle, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

– Jag ser mycket fram emot att utreda den svenska biogasens framtid. Vi vet att biogas kan spela en viktig roll i omställningen för att nå våra klimat- och miljömål, säger Åsa Westlund, ordförande i Riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Utredningen ska redovisas senast den 3 juni 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109