23948sdkhjf

Använd plastkassar på rätt sätt

Idag är det ett år sedan förordningen om plastkassar infördes. Många insatser har gjorts i handeln för att minska förbrukningen av plastkassar, men olika budskap kring plastkassens miljöpåverkan kan göra det svårt för konsumenten att veta hur de ska bete sig.

− Vi möts ibland av dubbla budskap som kan vara förvirrande. Är plastpåsen bättre än andra påsar? Något enkelt svar finns inte. Det vi vet är att det är bra att dra ner på konsumtionen och använda påsarna flera gånger, oavsett material. Då bidrar vi till att minska resursförbrukningen och risken för nedskräpning, säger Jon Engström, chef för Återvinningsenheten vid Naturvårdsverket.

−Utifrån ett resursperspektiv är det bättre att lägga avfallet i tunna påsar som är avsedda för avfall och är utan tryck, eftersom även trycket kan påverka miljön och återvinningsprocessen negativt. Mer plast behöver återvinnas och därför ska plastbärkassen sorteras som plastförpackning för att kunna bli nya produkter, säger Jon Engström vidare. 

Förordningen om plastkassar:
1 juni 2017 beslutade riksdagen att butiker och restauranger ska informera om plastkassars miljöpåverkan och medverka till att förbrukningen ska minska. 

Rapporteringen enligt förordningen visar att vi förbrukade minst 80 plastkassar per person 2017. Det är alltså en bit kvar till målet 2025 om 40 plastkassar per person och år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11