23948sdkhjf

Stort intresse för torkning av avloppsslam

Outotec Swedens projekt med utveckling av ny teknik för torkning av avloppsslam är ett av de mest framgångsrika inom miljöteknik i Europa. Många kommuner är intresserade av att använda tekniken. 

 

Projektet i Skellefteå var ett av sammanlagt 62 nominerade framgångsrika projekt inom Life, EU:s program för stöd till miljö- och naturskyddsprojekt. På Life Award Ceremony den 23 maj i Bryssel under EU Green Week, korades nio vinnare i tre kategorier.

Outotec blev utan pris i kategorin miljö, där hela 22 projekt nominerats, men nomineringen är värd mycket i sig, konstaterar projektledaren Robert Johansson:

– När vi började skissa på vår anläggning för fem år sedan var det inte många som pratade om problemet med fosfatbristen i världen. Nu har detta kommit högt upp på EU:s agenda, säger han. 

Det finns en mycket stor marknad för den här typen av anläggning och då speciellt i Europas storstäder som har stora problem med hanteringen av avloppsslam.

I den unika pilotanläggningen intill kommunens reningsverk på Tuvan i Skellefteå har omfattande tester genomförts sedan maj 2015. Processen har fått namnet Outotec Biomass CLS Dryer. Den nya tekniken gör det möjligt att både omvandla avloppsslammet till bränsle och till giftfritt gödningsmedel.

Slammet torkas i anläggningen och det torkade slammet går sedan till förbränning. Elektrisk energi och värme utvinns och rökgaserna renas innan de släpps ut i luften. Den producerade energin är tillräcklig för att driva anläggningen och ge ett överskott till exempel till fjärrvärme.

I projektet har Outotec i Skellefteå samarbetat med företagets forskare i Frankfurt, som har utvecklat en teknik som gör det möjligt att återvinna fosfaterna i askan efter förbränning. Andra samarbetspartner i Outotecs projekt har varit Skellefteföretaget Green Exergy och Skellefteå kommun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.161