23948sdkhjf

Hållbar skyddsbarriär ersätter vanlig plast

Utveckling pågår för att på sikt helt ersätta petroleumbaserade material i livsmedelsförpackningar med biobaserade material. Forskning vid Karlstads universitet visar att en blandning av stärkelse och andra polymerer kan utgöra en minst lika bra skyddsbarriär som vanlig plast.

Det konstaterar Asif Javed, doktor i kemiteknik vid Karlstads universitet.

Livsmedelsförpackningar av papper behöver en beläggning för att hindra att vatten eller syre tränger genom förpackningen och förstör livsmedlet. Vanligtvis tillverkas denna skyddsbeläggning av plast gjord av petroleumbaserade råvaror.

Under fler årtionden har forskning pågått för att hitta bra ersättningsmaterial för att ersätta fossila råvaror med biobaserade material. Forskning vid Karlstads universitet har kommit fram till att en blandning av lignin från ved och stärkelse från exempelvis potatis eller majs har en potential att göra jobbet lika bra.

– I min forskning har vi använt en blandning av stärkelse och lignin för att få en skyddsbarriär som håller måttet. För att nya material ska komma i bruk krävs att de är minst lika bra eller bättre än petroleumbaserade material. Det gäller alla aspekter som att skydda livsmedlets hållbarhet, kostnader och effektivitet vid tillverkning och transporter, säger Asif Javed.

Han har även arbetet med biologiskt nedbrytbara blandningar av stärkelse och vissa petroleumbaserade makromolekyler.

– Dessa material tillverkas då inte till 100 procent av förnyelsebara råvaror, men har den nog så viktiga egenskapen att de bryts ner av naturen om de skulle hamna i skogar, sjöar och hav utan att lämna efter sig skadliga mikroplaster.

Det används redan idag olika biobaserade alternativ vid livsmedelsförpackning, men mer forskning behövs för att på sikt helt kunna ersätta petroleumbaserade material, menar Asif Javed.

– Här i vår region finns goda förutsättningar för forskning inom fiberbaserade processer och produkter i samverkan med näringslivet. I mitt avhandlingsarbete inom Vipp forskarskola har jag har samarbetat med Billerud Korsnäs. Min förhoppning ar att vi ska kunna forska vidare inom detta område, säger Asif Javed.

Han kom till Karlstads universitet 2009 från Pakistan för att göra sin master, utan en tanke på att bli kvar i Sverige. Sedan fortsatte han med sin forskarutbildning inom Vipp forskarskola, och nu har han med fru och dotter blivit bofast här och det finns inte längre några planer på att flytta från Karlstad.

Forskningen inom Vipp forskarskola vid Karlstads universitet har finansierats av Billerud Korsnäs och KK-stiftelsen. Vipp, ä en forskarskola för värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter, och ett samarbete mellan Karlstads universitet och ett flertal företag inom främst skogsindustrin i Sverige och Finland. Karlstads universitet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063