23948sdkhjf

Jobb-skuggar för att lära om avfallshantering

Den här veckan har både borgmästare och sopbilschaufförer från Serbien fått se och lära sig mer om hur svensk avfallshantering fungerar hos Gästrike återvinnare.

Gästrike återvinnare är anlitade som rådgivare och internationella experter i Serbiska kommunen Cajetina för att hjälpa till i arbetet med att ta fram en avfallsplan och inför uppstarten att börja källsortera.

Efter ett antal workshops i Serbien var det denna vecka dags att visa hur vi jobbar med avfallsfrågor på plats i Sverige. Den serbiska gruppen på 18 personer, med en spännvidd från borgmästare till sopbilschaufför, har bland annat besökt Säverstaverket i Bollnäs, biogasanläggningen i Forsbacka, Duvbackens reningsverk och Inresol.

Ett besök på återvinningscentralen blev det förstås också samt jobbskuggning med sopbilschaufför och hos personal på kundservice.

Gruppen har också fått veta mer om vikten av kommunikation och hur Gästrike återvinnares miljöpedagoger arbetar med beteendeförändring. Den utbildning och forskning som bedrivs med anknytning till vatten och avfall på högskolan i Gävle har det också avsatts tid för.

Det är viktigt att betona att det handlar om ett helhetsgrepp, inte bara teknik. Kunskapsuppbyggnad, medvetenhet och utveckling är viktiga parametrar för att lyckas nu och framåt, förklarar Thomas Nylund, förbundsdirektör på Gästrike återvinnare, i ett pressmeddelande.

Bakgrund:

Studiebesöket är ett led i ett SIDA-finansierat projekt som drivs av SKL International: ”Support to Serbian Municipalities on the Road to EU-accession”. Det handlar om ”Capacity building” – att öka de kommunala förvaltningarnas och bolagens förmåga och kapacitet inför kommande planerat EU-inträde. Speciellt med fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor men även i fråga om transparens, medborgarinsyn och inflytande och förbättrad service.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078