23948sdkhjf

Intresset att återanvända ökar kraftigt

Under 2017 fick 536 ton produkter från Uppsalas återvinningscentraler nya ägare. Det är nästan 1,5 ton varje dag och även en ökning med 51 procent sedan 2016.

– Vi har arbetat hårt med att för att få Uppsalaborna att återanvända fler produkter, och det är väldigt roligt att se att det arbetet har gett resultat, säger Tobias Linnesköld, sektionschef för återvinningscentralerna på Uppsala Vatten, i ett pressmeddelande.

Sedan 2015 finns särskilda byggnader på återvinningscentralerna där hela produkter kan lämnas in. Dessa får sedan nytt liv när de säljs av den kommunala verksamheten Återbruket.

– Många uppsalabor återbrukar via sociala medier idag. Loppisar är också populärt. Men för de som inte orkar eller har lust så hjälper vi dem gärna så att deras avfall, som egentligen inte är ett avfall, får ett längre liv. Om bara fler kunder skulle hitta till Återbruket, skulle vi även kunna dubbla de här sifforna, säger Tobias Linnesköld.

Det som säljs mest på Återbruket:

Husgeråd: 44 procent. Mindre prylar för hemmet, allt från elvispar till bestick.
Möbler: 27 procent.
Elektronik: 25 procent. Enkel elektronik som till exempel lampor och högtalare.
Byggvaror: 4 procent. Allt från diskbänkar och parkettgolv till tegelpannor, dörrar och fönster.

FAKTA:

Sverige återvinner allt mer. Sedan 1975 har mängden avfall som materialåtervinns ökat från 6 till 35 procent. Under samma tidsperiod har mängden hushållsavfall ökat med 81 procent.

I Sverige återvinns förhållandevis mycket hushållsavfall. I Sverige gick 153 kilo avfall per person till materialåtervinning 2013. För de 27 EU-länderna var genomsnittet 131 kilo per person.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078