23948sdkhjf

Ragn-Sells koncernchef talar vid FN-konferens

Miljöföretaget Ragn-Sells har bjudits in att medverka vid FN:s möte om de globala målen för hållbar utveckling i New York den 17 juli. Där kommer koncernens vd Lars Lindén att presentera hur fosfor kan utvinnas ur avloppsslam och återföras som giftfri näring till åkermark.

– Ragn-Sells är stolta och glada över att ha valts ut av FN som ett exempel på hur innovation kan bidra till att nå de globala målen. På mötet kommer vi att lyfta fram vikten av att världen tar bättre vara på sina resurser och berätta om vår teknik för att utvinna ren fosfor ur avloppsslam, säger Lars Lindén i ett pressmeddelande.

På FN:s årliga möte High Level Political Forum rapporterar medlemsstater om sitt arbete med de globala målen för hållbar utveckling. En del är SDG Business Forum, där även näringslivet deltar. Där är Lars Lindén inbjuden som talare i en session tillsammans med bland andra Erik Solheim, chef för FN:s miljöprogram UNEP. Fokus ligger på hur innovation kan skapa lösningar som gör det möjligt att uppnå de globala målen till 2030.

Ragn-Sells är särskilt inbjudna för att dela med sig av kunskap kring en av de stora globala hållbarhetsfrågorna: Återvinning av fosfor. Utan fosfor som näring på åkrarna skulle världens matproduktion halveras, men trots det förspills stora delar av den resurs som det fosforrika avloppsslammet utgör. Med Ragn-Sells teknik kan ren fosfor utvinnas genom förbränning av slammet och sedan användas på nytt, samtidigt som så gott som alla föroreningar tas bort ur kretsloppet.

– I dag finns världens största fosforfyndigheter i Västsahara och är förorenade av tungmetaller och radioaktiva ämnen. Samtidigt finns enorma mängder fosfor i vårt avloppsslam, en resurs som vi måste börja ta vara på och använda på nytt i stället för att kasta bort, säger Lars Lindén.

Fosforåtervinning är nödvändig för att uppnå det globala mål som syftar till att utrota hunger i världen senast 2030 (mål nummer två).


Om konferensen:
FN:s High Level Political Forum (HLPF), som SDG Business Forum hör till, har i år temat “Omställning till hållbara och motståndskraftiga samhällen”. SDG Business Forum 2018 arrangeras av UNDESA – det FN-organ som ansvarar för de globala målen – samt internationella handelskammaren ICC och FN:s Global Compact.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187