23948sdkhjf

Avfall Sverige välkomnar förordningsändring

Avfall Sverige välkomnar att regeringen nu fullföljer ambitionen att reformera dagens producentansvar för förpackningar och tidningar och skapar ett bekvämt insamlingssystem som går att lita på.

- Avfall Sverige ser positivt på regeringens beslut om förordningsändringar om producentansvaret för förpackningar och tidningar. Vi har inte sett förordningsförändringarna i detalj ännu, men det som nu publicerats är rätt väg att gå, säger Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige, i ett pressmeddelande.

Regeringens beslut ska leda till enklare, mer lättillgängliga och rationella insamlingssystem för hushållen. Erfarenheterna visar att fler sorterar ut mer till återvinning när tillgängligheten blir bättre, så mer fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar är god resurshushållning. 

- Vi ser också positivt på kravet att kommunerna ska erbjuda hushållen separat insaamling av matavfall. Idag finns detta infört i 223 kommuner. Det tillsammans med bostadsnära förpackningsinsamling ger en bättre helhet och kommer att öka insamlingen och bidra till att mer matavfall kan återvinnas och bli till biogas och biogödsel, säger Weine Wiqvist. 

- Kommuner och producenter har ett gemensamt uppdrag visavi medborgarna. Gemensamt ansvar kan vara en styrka, men kan också skapa oklarhet om vem som har ansvar för vad. Beslutet sätter punkt för många års oklarheter och utredningar. Vi ser därför mycket positivt på att klara besked nu kommit så att vi kan ”göra verkstad” och fortsätta vårt arbete för ett mer hållbart samhälle, säger Claes Thunblad, ordförande i Avfall Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097