23948sdkhjf

”Miljöministern skickar miljardnotan till hushållen”

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som ansvarar Sveriges drygt 5 000 återvinningsstationer, är kritiska till att regeringen fattat beslut om ett nytt system för återvinning utan att ha analyserat konsekvenserna i förväg.

– Regeringen riskerar nu den framgångsrika modell som har gjort oss till bäst i världen på återvinning. Det är djupt olyckligt och ogenomtänkt av miljöministern, säger Kent Carlsson, VD för Förpacknings- och tidningsinsamlingen, i ett pressmeddelande.

Regeringen erkänner idag att de inte vet vilka effekter beslutet får, men trots att det saknas underlag så fattar de beslut om ett nytt system. Beräkningar som externa experter har gjort visar att regeringens förslag kostar samhället över 9 miljarder i investeringar, en kostnad som i slutänden drabbar hushållen. Samtidigt har miljöministern inte kunnat visa att regeringens förslag leder till ökad miljönytta, menar FTI. Naturvårdsverket får i uppdrag att i efterhand, år 2021, analysera om det nya systemet leder till någon ökad miljönytta eller inte.

– I januari 2016 gav Karolina Skog ett löfte i riksdagen att regeringen inte skulle genomföra en så här omfattande förändring på egen hand, utan att tillfråga riksdagen. Det löftet sviker miljöministern i juni 2018. Alliansen har dessutom gjort ett tillkännagivande där de kräver att detta beslut fattas i riksdagen. Hanteringen skapar osäkerhet vilket är skadligt för investeringar och sysselsättning, säger Kent Carlsson.

Eget förslag

Förpacknings- och tidningsinsamlingen har presenterat ett alternativt förslag som skulle bli betydligt billigare för hushållen med tydliga mål och presenterade effekter. Det bygger på en modell med bostadsnära insamling där ingen ska ha mer än fem minuter (400 m) till närmaste insamlingsplats i tätorter. Det innebär i sig mer än 2000 nya återvinningsstationer i landet. Det möjliggör också för privata och kommunala aktörer att ta egna initiativ om man önskar ännu närmare tjänsteleverans. Med långsiktiga förutsättningar och tydliga spelregler kan återvinningen öka än mer. Därför vill FTI att Sverige höjer ambitionerna och sätter nya nationella återvinningsmål till år 2025.

­– Istället för att styra med miljömål som grund beslutar regeringen om hur insamling ska ske. Med den inriktningen är det uppenbart att regeringen inte vet vilka miljöeffekter som förordningsförändringen ger eftersom det är total avsaknad av mål, avslutar Kent Carlsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156