23948sdkhjf

Ökar resursåtervinning med robotsortering

Avfallshanteringsföretaget Lundstams Återvinning AB och Mared AB har kommit överens om leverans av ZenRobotics sorteringsrobotar till en av sina anläggningar i norra Sverige.

Den nya sorteringslinjen gör det möjligt för Lundstams att bearbeta avfall mer effektivt och närmare källan. Robotsorteringslinjen förväntas vara i drift under första halvåret 2019.

Lundstams Återvinning erbjuder modern avfallshantering och miljötjänster till såväl företag som  kommuner i norra Sverige. Robotsorteringslinjen förväntas öka den totala materialåtervinningen och säkerställa kvaliteten på sorterade fraktioner. Dessutom minskar behovet av att transportera avfall då detta kan bearbetas närmare källan.

- På Lundstams har vi som övergripande mål att kontinuerligt röra oss uppåt i avfallstrappan. Användning av ny teknik ger oss, tillsammans med våra kunder, stora möjligheter att accelerera utvecklingen mot en cirkulär ekonomi, förklarar Mattias Marktin, vd på Lundstams i ett pressmeddelande.

Den nya robotsorteringslinjen innebär en automatisering och vidareutveckling av företagets materialbearbetning i Östersund. Ytterligare volymer kommer successivt att styras in från företagets anläggningar i Åre och Härjedalen i syfte att säkra de stordriftsfördelar som investeringen erbjuder. Region Jämtland/Härjedalen har valt att stödja projektet finansiellt med utgångspunkt från att robotisering/automatisering i kombination med hållbarhet är ett starkt prioriterat område.

ZenRobotics svenska partner Mared AB levererar den nya robotsorteringslinjen, som blir den andra robotlinjen i Sverige. Den första finns i Malmö och den kan ni läsa om på denna länk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094