23948sdkhjf

Testar skräpätande soptunnor

Idag börjar Sundsvalls kommun att placera ut tio så kallade Bigbellys i staden.

Det handlar om smarta sopkärl som komprimerar innehållet och talar om när de är fulla och det är dags för tömning. Tunnorna rymmer i och med komprimeringen fem till sju gånger mer än sin storlek och behöver tömmas någon gång i veckan, istället för flera gånger dagligen som är fallet med konventionella sopkorgar. Detta kommer att leda till en effektivare avfallshantering med lägre kostnader och miljömässiga vinster hoppas Sundsvalls kommun.

Datainsamling

Bigbelly samlar data från respektive kärl. Det ger en bättre överblick och gör det lättare att planera hur hanteringen av sopor ska skötas i olika områden. Bigbelly är slutna kärl och det går alltså inte att tömma ut innehåll från kärlen på marken. Det skickas även statistik om en dörr öppnas. Bigbelly’s drivs dessutom av solenergipaneler som sitter ovanpå kärlen, och det kommer även att finnas en pantsortering i anslutning till tunnorna.

Uppmuntrande budskap

De tio kärl som nu tagits fram för Sundsvalls kommun kommer att ha en alldeles unik design som gjorts av Viktor Parment. Det handlar om tre olika motiv.

- Det är viktigt att de kärl som ställs ut ska uppmuntra till att man vill hålla det fint i kommunen. Designen som tagits fram för sopkärlen är toppen, säger Alexander Fagerlund, samordnare på parksektionen, Sundsvalls Kommun.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062