23948sdkhjf

Nya förordningar kring producentansvar publicerade

I slutet av juni beslutade regeringen som bekant om ett förtydligat producentansvar för förpackningar och tidningar, plus obligatorisk insamling av matavfall. Nu har förordningstexterna publicerats.

De beslut­ade ändringarna innebär i stora drag att från och med 1 januari 2021 ska producenter eller tillståndspliktiga insamlingssystem samla in förpackningar och returpapper från minst 60 procent av alla bostadsfastigheter. Från och med den 1 april 2025 ska insamling ske från alla bostadsfastigheter som inte avböjt bort­trans­port (fastighetsägare får under vissa omständigheter avböja om borttransport är olämplig med hänsyn till fastighetens utformning eller belägenhet, trafiksäkerheten eller andra omständigheter).

Vidare ska kommunen senast 1 januari 2021 tillhandahålla ett system för att samla in utsorterat matavfall från hushåll och transportera bort det separat. Naturvårdsverket får meddela föreskrifter om undantag från detta krav och kan i enskilda fall ge kommuner dispens från kravet om det finns särskilda skäl.

De nya förordningarna för förpackningar respektive returpapper träder i kraft den 1 januari 2019. Branschorganisationen Avfall Sverige skriver på sin hemsida att man kommer att analysera de beslutade ändringarna närmare och återkomma med information till sina medlemmar. 

Nedan finns länkar till de nya förordningarna.

Förpackningsförordningen

Returpappersförordningen

Nya matavfallsregler

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094