23948sdkhjf

Arkitekturutställning kring restprodukter

Det hör till ovanligheterna att en arkitekturutställning på ett museum får stöd av Naturvårdsverket men det är just vad Wasteland hos konst- och designmuseet Vandalorum utanför Värnamo fått. För det är inte en vanlig utställning utan det handlar om att förändra hur vi ser på restprodukter och rivningsavfall.

Via en entré där golvet täckts av krossad betong leds besökaren in i utställningen där avfall omvandlats till nya spännande konstruktionsmaterial. Här finns till exempel betong från rivna hus som gjutits om till nya hus istället för att bara bli fyllnadsmassor vid vägbyggen, gamla fönsterrutor som förvandlats till nya glasväggar och kasserade vinkorkar som blivit eleganta golv. Utställningen har som mål att både ge inspiration till nytt tänkande och en visuell upplevelse. Här får dessutom den som besöker utställningen känna på de olika materialen.

— Den här är lite utanför vårt normala fält men en gång per år gör vi en utställning som handlar om vad vi tycker är angelägna framtidsfrågor just nu. Då kändes den här utställningen rätt och som något mer än en vanlig arkitekturutställning, säger Elna Svenle, museichef Vandalorum.

Utställningen är gjord som ett samarbete mellan Vandalorum och den danska arkitektfirman Lendager Group. Den visar verkliga exempel på hur gammalt material fått nytt liv. Tanken är också att nå flera olika målgrupper. Bland annat har den lokala tillverkningsindustrin engagerats.

— Vi har nu tolv både mindre och större företag i bygden som kommer att delta i ett projekt där 50 designstudenter från tre svenska högskolor arbetar tillsammans för att komma på hur bolagens avfall kan bli nya produkter eller nya material. Det hoppas vi ska ge ny kunskap och att företagen ska få nya idéer om hur de kan arbeta.

De tre designutbildningarna är Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, Linnéuniversitetet i Växjö och Konstfack i Stockholm. Hon berättar att det finns många industriföretag runt om i Värnamo och Gnosjötrakten och att förhoppningen är att erfarenheterna från de tolv företag som deltar ska sprida sig till fler så att företag börjar se sitt avfall som en resurs. Gafs Kartong i Värnamo är ett av de företag som deltar.

— Vi blev nyfikna på utställningen. Värdena som ligger bakom utställningen linjerar med vårt företag och de produkter vi gör. Vi pratar mycket om miljövänlighet och återvinning. Vi kände att detta är solklart, här måste vi vara med, säger Lasse Svärd säljare på Gafs Kartong.

Naturligtvis kommer eleverna att titta på spill från företagets basprodukter kartong och wellpapp men Lasse Svärd hoppas även att de ska titta på andra restprodukter som färg och metall.

— Vår roll är att öppna upp för att designstudenterna, vara med och stödja och svara på frågor och sedan får de fria tyglar.

 

En annan grupp som visat stort intresse för utställningen är arkitekter. Många av de som arbetar med arkitektur idag tänker i de här banorna med återbrukande av gammalt material.

— Det är billigare och mer fysiskt hållbart att använda gammalt material, till exempel riktigt bra tätvuxet trä från början av 1900-talet jämfört med snabbväxande trä från idag, säger Elna Svenle.

Att arkitekterna börjat få upp ögonen för gammalt material anser hon vara bra men det är inte helt okomplicerat. Hon berättar att arkitekterna ofta stöter på problem när de diskuterar frågorna med byggherrarna. Det kan nämligen vara svårt att få tag i materialet och det finns inte något upparbetat system för att samla in till exempel rivningsavfall och använda igen. Många gånger blir det därför enligt byggarna billigare att använda nyproducerat material. Det finns alltså en utmaning i att visa för branschen att det kan vara ekonomiskt försvarbart och att de äldre materialen är minst lika hållbara som nya. Därför håller Vandalolrum ett nordiskt heldagsseminarium om återbruk inom byggnation i oktober.

 

Att Wasteland är mer än en vanlig utställning fick alltså Naturvårdsverket att bidra med pengar från det som kallas Klimatklivet, pengar som oftast går till installation av laddstolpar eller för att byta ut gamla ineffektiva värmesystem. Det vill säga fysiska investeringar som ska minska klimatpåverkan. Klimatklivet innehåller också en del som handlar om att sprida kunskap via informationskampanjer och det var där som utställningen passade in.

 

Även om både företag och arkitekter visat stort intresse för utställningen så är den största gruppen av Vandalorums 80 000 årliga besökare privatpersoner. Elna Svenle berättar att de nog aldrig haft så mycket diskussioner med de privata besökarna som vid denna utställning. Vissa är oroliga att om allt material återvinns finns det inget som kan användas för att värma husen med. Andra har fått sig en tankeställare att istället för att köpa nya fönster kanske renovera de gamla eller varför inte ta två stycken tvåglasfönster och sätta ihop till ett energieffektivt fyrglasfönster. Dessutom så är det många skolklasser som är inbokade på besök under hösten.

— Jag hoppas att den här utställningen kan få människor att omvärdera hur vi tittar på allt från vårt eget avfall i hemmet till det avfall som uppstår på vår arbetsplats. Att vi börjar fundera på vad vi konsumerar, hur vi renoverar och hur vi bygger, säger Elna Svenle.

Fakta:

Utställningen Wasteland pågår till den 13 januari 2019 på Vandalorum utanför Värnamo

Den 23 oktober hålls ett Nordiskt heldagsseminarium om återbruk inom design och arkitektur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125