23948sdkhjf

Pilotprojekt för nytt insamlingssystem

I Borås finns en lång tradition med att källsortera hushållsavfall, då man redan på 1990-talet införde sortering med svart och vit påse.

Boråsarna är bra på källsortering framförallt när det gäller matavfall och brännbart avfall men nu är det dags att ta nästa steg mot fastighetsnära insamling av förpackningar och öka återvinningsgraden ytterligare.

Ett nytt insamlingssystem i Borås ska fungera i många år och bidra till en mer hållbar avfallshantering i linje med nationella miljökvalitetsmål, den nationella avfallsplanen och Borås Stads avfallsplan. För att vara säkra på att man väljer rätt väg ska man testa ett fastighetsnära insamlingssystem i två villaområden. Systemet kommer att utvärderas ur perspektiven miljö, ekonomi och kundnöjdhet. 

Det handlar om ett fastighetsnära insamlingssystem där förpackningar i tio olika fraktioner ska sorteras hemma hos boråsarna. Två områden med ca 200 kunder i varje har valts, för att det nya insamlingssystemet ska kunna testas under olika förutsättningar, både centralt och utanför staden.

Varje kund kommer att förses med två nya avfallskärl, indelade i fyra fack samt en tillkommande insamlingslåda. Totalt blir det tio olika fraktioner; matavfall, restavfall, pappersförpackningar, plastförpackningar, ofärgat glas, färgat glas, metallförpackningar, tidningar, batterier och lampor. Ambitionen är att detta kommer att ge rena avfallsfraktioner där materialet kommer att kunna återvinnas till nya material och produkter och att kunderna ska uppskatta systemet. 


Under hösten kommer berörda kunder att få information om hur systemet fungerar och hur sorteringen går till. Målet är att starta testet under hösten och testperioden är sedan tänkt att pågå i sex månader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.314