23948sdkhjf

Världens största fabrik för flytande biogasbränsle

Biokraft AS har nu driftsatt vad de uppger är världens största fabrik för produktion av flytande biogasbränsle (LBG). Fabriken är belägen på Skogn, utanför Trondheim i mellersta Norge. Driftsättningen av fabriken påbörjades i juni 2018. Fabriken har byggts på totalentreprenad av det svenska företaget Purac AB, och fabriken ägs till fullo (100%) av Biokraft AS. 

— Uppstarten har varit framgångsrik och gått enligt plan, säger Håvard Wollan, VD för Biokraft AS. 

  

Biokrafts fabrik på Skogn kommer initialt att producera 12,5 miljoner normalkubikmeter (Nm3) förnybar metan (biogas) med ett energiinnehåll på drygt 125 GWh per år. Biokraft avser som ett nästa steg att fördubbla denna produktionskapaciteten, vilket skulle ge en total produktionskapacitet på 250 GWh per år. Fabrikens primära råvaror är avfall och biprodukter från den norska fiskodlingsindustrin samt processvatten från massa- och pappersindustrin. 

  

Det flytande biogasbränslet (LBG) kommer att köpas och distribueras av AGA, och användas som drivmedel i kollektivtrafikbussar och i allt högre grad även i privata sektorns tunga transportfordon. 

— Att omvandla den tunga transportsektorn till ett nollutsläpp är absolut nödvändigt för att minska de totala koldioxidutsläppen. Som en bonus kommer genomförandet av denna marknadsutveckling att generera tiotusentals nya jobb i Skandinavien, säger Håvard Wollan. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157