23948sdkhjf

Restprodukter blir grön olja

Ny teknik ska göra rester från skogen till biobränsle.

Hydrotermisk förvätskning, HTL, är en etablerad teknik som fått en renässans som metod att konvertera lignocellulosa till råolja. HTL-processen kan arbeta med allt som innehåller organiskt material och nu ska den utvecklas för halm, sågspån, bark, grot och flis.

– Det finns en stor potential i att utveckla specifika HTL-metoder anpassade till respektive råvara, säger Tomas Gustafsson, seniorforskare på RISE Processum och som utöver mycket av det praktiska arbetet fungerar som koordinator för projektet.

Denna utveckling av HTL processen ingår i det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Arbetet inom BioInnovation sker i olika projekt. Programmets grundstenar är de innovationsprojekt där näringsliv, offentlig sektor, akademi och institut samarbetar för att skapa nya biobaserade material, produkter och tjänster.

Detta delprojekt ingår i Innovationsprojektet ”BioEk2.0 Bättre valorisering av restströmmar” som startade september 2017 och kommer att pågå i tre år. Inom BioEk2.0 finns sex delprojekt vilka syftar till att utveckla olika tekniker för att restströmmar från skogs- och jordbruk ska bli biodrivmedel, gröna kemikalier och material.

Deltagande parter är Holmen, Lantmännen Agroetanol, RISE Processum, RISE ETC, RISE YP, SEKAB, Sveaskog och Övik Energi. Projektparternas intressen kommer att tillvaratas genom att RISE Processum i sin nya HTL-pilot kommer att ta fram råolja från de olika råvarutyperna som sedan uppgraderas av RISE ETC och RISE YP till en kvalitet som motsvarar den som behövs för att de ska kunna gå in i ett traditionellt oljeraffinaderi.

Processum har investerat i en kontinuerlig HTL-pilot varför vi kommer att kunna få fram tillräckliga mängder råolja som kan testas i olika uppgraderingsmetoder i syfte att uppnå den kvalitet som krävs för vidare användning som råvara för biodrivmedel, gröna kemikalier och material. Det faktum att vi har med företag och forskningsinstitut som täcker hela värdekedjan gör det hela mycket intressant och lovande, säger Tomas Gustafsson.

HTL-projektet pågår 1/9 2017- 31/7 2020 och har en total budget på cirka 6 miljoner kronor varav ca hälften kommer från BioInnovation och resterande del från deltagande företagsparter.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094