23948sdkhjf

Återvinningsbart laminat nu med gasbarriär

Mondi's förpackningsmaterial BarrierPack Recyclable utnämndes till årets tekniska innovation inom plaståtervinning i våras. Nu har materialet vidareutvecklats så att det också har fått en gasbarriär och kan användas för MAP-packning.

Mondi lanserade nyligen sitt material BarrierPack Recyclable som ett svar på marknadens efterfrågan på återvinningsbara homogen förpackningslaminat. Materialet är utvecklat för konvertering av påsar såväl förhandsgjorda som rullmaterial för konvertering i FFS-maskiner. Vid 2018 Plastics Recycling Europe Award i Amsterdam i våras uppmärksammades Barrier Pack Recyclable och tilldelades priset "Best Technology Innovation in Plastic Recycling" av juryn.

– Vi tror att BarrierPack Recyclable innebär ett stort genombrott inom flexibla förpackningar, sa Carl Stonley, Technical Account Manager för Mondi Consumer Goods Packaging, när han mottog priset.
– Det kompletterar de hållbarhetsfördelar som redan erbjuds av flexibla plastmaterial - minskning av matsvinn, minskade CO2 utsläpp och lägre energianvändning – genom att addera återvinningsbarhet, något som laminat av olika material inte kan erbjuda.

Men Mondi har sedan priset mottogs i mars inte vilat på sina lagrar. BarrierPack Recyclable har nu fått ytterligare ett laminatskikt vilket ger en tät gasbarriär och på det viset gör materialet precis så bra som andra motsvarande laminat bestående av olika material. Tillägget av ett extra lager till konstruktionen ger nu en gasbarriär som kraftigt utökar materialets potentiella tillämpningar.

Ursprungligen tillhandahöll BarrierPack Recyclable en fuktbarriär som gjorde materialet idealiskt för produkter som torrfoder, livsmedelsingredienser, hygienprodukter och djurfoder Men med tillägg av ett gasbarriärskikt mellan PE-skikten, kan materialet också användas för livsmedel som förpackas i modifierad atmosfär (MAP).

– BarrierPack Recyclable är ett mycket funktionellt flexibelt förpackningsmaterial. Förutom att vara helt återvinningsbart har materialet exceptionella mekaniska egenskaper och lämpar sig för flera olika
förpackningsformat. Konstruerat med två lager av polyetenfilm är det styvare, starkare och lättare än ett konventionellt PET/PE-laminat av samma tjocklek och för högsta konsumentupplevelse är det lätt att öppna och återförsluta, säger Carl Stonley.


Ton Emans, VD på CeDo Recycling och President för Plastics Recyclers Europe sa i en kommentar till priset i våras:

– Innan EU-kommissionen meddelade en strategi i januari 2018 för att se till att alla plastförpackningar kan materialåtervinnas år 2030, hade Mondi redan tagit BarrierPack Recyclable till kommersialisering. Denna innovation visar att flexibla plastförpackningar kan bli riktigt cirkulära, och att vi kan producera, använda och materialåtervinna det i stor skala. Flexibelt material som är konstruerat för återvinning är avgörande för att möjliggöra cirkulärt skydd av värdefulla resurser i Europa.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078