23948sdkhjf

Ikea i "Heta stolen"

| Av Magnus L | Tipsa redaktionen

Under pågående mässan Elmia Avfall & Återvinning mötte Recylings reporter Martin Wänerholm Ikeas sustainability developer Per Stoltz i ”Heta stolen”. Komiskt nog blev det en stående intervju, med möbelföretaget, då stol saknades. I intervjun tog Recycling fokus på cirkulär ekonomi som kommit att bli ett stort område inom koncernen. Per förklarade dock att man på Ikea faktiskt arbetat med cirkulär ekonomi under många år, utan att egentligen förstått att det är just cirkulär ekonomi.

Läs också: Del 4: Forskningens syn

– Det är de senaste fem-sex åren som vi insett att vi arbetat med begreppet, eftersom det växt fram och blivit välkänt. Utifrån det har vi börjat jobba mer med de olika principerna som cirkulär ekonomi har.

Han beskrev hur de tittat in i framtiden, på det disponibla materialet som finns där ute och hur de konstaterat att det kommer att bli ett problem. Samtidigt var han lugn i sitt resonemang eftersom Ikea som företag redan kommit långt på den väg som den cirkulära ekonomin nu rusar fram.

– Tittar man internt på Ikea så sitter det i vår ryggrad som smålänningar, det gäller att vara resurs-smart. Det finns ju en anledning till att vi alltid haft en halv penna i varuhusen, sade Per.

– När vi pratar med våra kunder runt om i världen så är slöseri med resurser ingen bra grej, alla är överens om att det inte känns bra att kasta bort något när det har ett värde. Detta har vi tagit fasta på och vi måste helt enkelt titta på cirkulär ekonomi och bli smartare med våra produkter och våra resurser.

Läs också: Ikea mest hållbart, när konsumenten får välja

Just nu är målet för Ikea att få den cirkulära ekonomin att fungera genom hela företaget i hela värdekedjan.

– Vi har delat upp oss i olika delar med allt från produkter, inköp till rent kundbemötande. Den cirkulära ekonomin måste gå rakt igenom de här enheterna, det jobbar vi väldigt mycket med, menade Per.

Hos Ikea börjar egentligen allt med design, alltså hur de kan designa möblerna smart.

– Vi vill att möblerna ska vara så resurseffektiva som möjligt, leva så länge som möjligt och därför måste vi börja med designen. Vi har implementerat nio cirkulära principer i vår designprocess och tittar på sådant som hur länge produkten kan tänkas leva, behövs det reservdelar, hur designar vi så den lever stilmässigt länge och kan gå från första användaren vidare till andre och kanske tredje kund, förklarade Per.

Läs också: Del 3: Myndighetens syn

När det gäller inköp fokuserar Ikea på hur de kan få in sekundära, återvunna material i sin produktion på ett optimalt sätt.

– I vårt långa perspektiv funderar vi faktiskt på hur vi enbart ska kunna använda återvunna eller förnyelsebara material för våra produkter, avslöjade Per.

När det gäller kunden pratar han mycket om att man måste tänka längre än att bara sälja en produkt och kanske istället sälja en funktion.

– Vi tänker att kunden istället kanske köper funktionen att sova under den tiden denna behöver en säng, när den sedan inte behövs längre lämnar kunden tillbaka den så vi kan sälja funktionen vidare till någon annan.

Läs också: Cirkulär skandinavisk handelsplattform för plast

Även på det interna planet är tankegångarna genomgående. Datorer, gaffeltruckar och byggnader ska innefattas av detta.

– Vi lägger just nu mycket energi på det interna. Exempelvis datorerna och mobiltelefoner. En dator som väger ca 1,5 kilo genererar i runda slängar 1,5 ton avfall i produktionsledet, så kan man få den datorn att leva flera liv genom att reparera så får du ner avfallsmängden väsentligt, dessutom behöver du inte använda mineraler som kommer från problematiska områden i så stor omfattning.

Enligt Per finns 114 olika definitioner av cirkularitet men det finns inga mätetal.

– Vi arbetar just nu med olika mätetal, vi vill förstå. Nu kommer exempelvis tal som hur mycket jungfruligt material vi använder för att nå en viss tjänst eller omsättning, hur mycket återvunna material och hur mycket av vårt sortiment är designat på ett smart sätt. Detta är verktyg och sätt att tänka som ska få vårt företag att fungera inom planetens begränsningar, avslutade Per.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glad Påsk!

Skrot försvann

Tidningen Norra Skåne skriver att en stöld inträffat på återvinningscentralen i Vankiva.

Omvärlden
Återvinner plast från organiskt avfall

Produktnyheter
Toppkvalitet med återvunnen plast

Mindre brand vid värmeverk

Nyhetsbrev

Mängder av skräp plockat utmed västkusten

Uppemot 45 ton mindre skräp utmed västkusten. Så lyder en första prognos för vad vårens Städa Kust-insats genomförd av Städa Sverige och tusentals idrottsungdomar resulterar i. 

Arkiv

Hybrit nominerat till pris

Återvinn med Arket

Recyclingdagen
Programmet klart för Recyclingdagen!

Programmet för Recyclingdagen Helsingborg 2019 om trender som driver avfallshantering och återvinning är nu klart.

Recyclingdagen
Investerar i digital avfallshantering

Recyclingdagen
Framtidens sophämtning: On demand!

I Helsingborg genomför NSR, Bintel och Öresundskraft just nu ett försök där de boendes sopkärl försetts med sensorteknik och uppkoppling till ett IoT-nätverk. Därmed möjliggörs hämtning av avfall när kunden själv vill.

Serie: Åt vilket håll styr lagarna?
Del 4: Forskningens syn

Cirkulär ekonomi kan minska CO2-utsläpp med 56 procent

Digitala marknadsplatser för återvunnet, fler samarbetande leverantörer men också ekonomiska styrmedel ska göra cirkulära materialflöden mer lönsamma.

Risk för radioaktiv läcka

Ikea mest hållbart, när konsumenten får välja

ChemRec Europe publicerar ståndpunkter

Nybildade Chemical Recycling Europe har publicerat en samling ståndpunkter där man listar de mest angelägna ämnena som påverkar kemisk återvinning av polymerer idag.

Produktnyheter
Vatten på flaska helt i rPET

Vad slänger örebroarna i soppåsen?

Örebro kommun skickade cirka 21 800 ton avfall till förbränning under 2018. För att se vad örebroarna slänger i restavfallspåsen görs plockanalyser varje år.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Omvärlden
Vill se globalt plastavtal

Museiöl bryggs på överblivet bröd

Provsitt avfallets ”Iron Throne”....

15 april har sista säsongen av Game of Thrones premiär. Redan den 13 april finns dock möjligheten att provsitta en unik tron……

Handeln om höjd kemikalieskatt: "Glädjekalkyl"

Forskarnytt
Skapar fossilfria produkter av brukens restströmmar

Forskarnytt
Bättre återvinning av PUR

Fastighetsbolag satsar på återbruk av vitvaror

Produktnyheter
Flergångspåsar för frukt och grönt

Forskarnytt
Matrester kan bli till hållbar plast

Väg till arbete via återvinning beviljas medel från Tillväxtverket

Här blir överskottsplantor till pesto

Produktnyheter
Ljudmodul till smart papperskorg

Omvärlden
Cirkulär skandinavisk handelsplattform för plast

Forskarnytt
Kommersialiserar återvunnen kolfiber

San Sac förvärvar

Brand på byggåtervinning

Tecknar nytt avtal för biogas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.161