23948sdkhjf

Unikt projekt testar att utvinna bioolja

Kraftringen ska tillsammans med Lunds Tekniska Högskola och Karlstads universitet utvärdera möjligheterna att utvinna bioolja i befintlig kraftvärmeproduktion.

Energimyndigheten finansierar tillsammans med Kraftringen projektet, som kommer att kopplas till biokraftvärmeverket i skånska Örtofta.

Projektet ska svara på frågor kring om energibolag kan bli självförsörjande på bioolja, och därmed ersätta fossil olja eller importerad bioolja, i kraftvärmeverk eller till och med bli leverantör av biooljor till andra branscher, till exempel som råvara till biodrivmedel.

Forskningsprojektet är unikt i sitt slag och förhoppningen är att de ökade kunskaperna ska ligga till grund för en snabbare omställning till en fossilfri energibransch.

- Vi är glada att Energimyndigheten ställer sig bakom detta viktiga projekt som ligger helt i linje med Kraftringens strävan att leda omställningen till ett hållbart samhälle. Vår kraftvärmeproduktion är redan i dag fossilbränslefri men det betyder inte att vi tillsammans kan se till att hitta nya innovativa sätt att minska vår och samhällets miljöpåverkan ytterligare, säger Stefan Hansson, teknikchef på Kraftringen.

Lovisa Björnsson, projektledare och professor Miljö- och Energisystem, på Lunds Tekniska högskola, kommenterar projektet så här:

- I detta nya samarbete ska vi värdera hållbarheten i ett möjligt framtida system. Möjligheten att använda inhemskt trädbränsle samt redan befintliga anläggningar på ett effektivare sätt är riktigt spännande. Det skapar goda förutsättningar för produktion av bioolja med låg miljöpåverkan.

Projektet ska pågå mellan den 1 november i år till den 31 oktober 2020. Projektet har en budget på 4 miljoner kronor, varav Energimyndigheten bidrar med 2,9 miljoner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08