23948sdkhjf

Sopbilar körs på matavfall

Matavfall från Nacka blir biogas och biogödsel.

Varje år slängs ungefär en miljon ton matavfall i Sverige som kan återvinnas till biogas och biogödsel. Tyvärr hamnar det mesta bland de vanliga soporna och går därmed upp i rök. I Nacka återvinner hushållen bara en tredjedel av matavfallet. De ca 2500 ton matavfall som samlas in i Nacka årligen blir till biogas och biogödsel. 

Det matavfall som Nackaborna sorterat ut transporteras till en rötningsanläggning i Huddinge, Scandinavian Biogas. Där behandlas avfallet i en förbehandlingsanläggning till en trögflytande och näringsrik slurry, som sedan förädlas till biogas och biogödsel i en rötningsanläggning. Vid anläggningen finns en pumpstation där sopbilarna kan tanka biogas som framställts av Nackabornas matavfall.

- Det är ju jättebra att någons potatisskal kan bli biogödsel som jag tankar min sopbil med, säger en av sopbilschaufförerna i Nacka.

Just nu pågår den regionala kampanjen Sortera matresten som syns på busshållplatser, digitala skyltar i köpcentrum och hörs i radio. Kampanjen är en satsning från Stockholms kommuner som vill se att fler låter sitt matavfall jobba för ett bättre klimat i regionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078