23948sdkhjf

Samarbete om fosforåtervinning i Tyskland

Ragn-Sells dotterbolag EasyMining har tecknat en avsiktsförklaring med det tyska vatten- och energibolaget Gelsenwasser AG.

Tillsammans ska bolagen göra en förstudie med målet att bygga en anläggning för fosforutvinning ur avloppsslam i östra Tyskland, baserad på EasyMinings patenterade process Ash2Phos.

– Tyskland har kommit längst i Europa när det gäller återvinning av fosfor ur avloppsslam. Därför är vi stolta och glada över att samarbeta med Gelsenwasser kring vår världsunika process Ash2Phos för att ta vara på den värdefulla fosforn i slammet. Allt fler länder kommer att följa Tysklands exempel och efterfråga innovativa lösningar för att dra nytta av de resurser som finns i avfall, säger Ragn-Sells koncernchef Lars Lindén, i ett pressmeddelande.

Förstudien som man nu tar fram blir grunden till en investeringsplan för Tysklands första anläggning där fosfor utvinns ur aska från förbränt avloppsslam med Ash2Phos-processen. Anläggningen är planerad att byggas i staden Bitterfeld-Wolfen i östra Tyskland och beräknas stå klar 2023.

Den fosfat som i dag används till mineralgödsel kommer till stor del från gruvor i Västsahara och är förorenad av tungmetaller, främst kadmium, som hamnar i våra livsmedel. EU är till 90 procent beroende av importerad fosfor. Samtidigt innehåller avloppsslammet från våra reningsverk stora mängder fosfor, varav bara en mindre del återförs till jordbruket i dag. Med processen Ash2Phos kan mer än 90 procent av fosforn utvinnas ur askan från förbränt avloppsslam. Den utvunna fosforn är mycket ren och i processen tas så gott som alla föroreningar bort ur kretsloppet, vilket möjliggör ett cirkulärt flöde av fosfor.

Den svenska regeringen tillsatte i somras en utredning som ska föreslå krav på återvinning av fosfor från avloppsslam. Tyskland införde 2017 en lag som gör sådan återvinning obligatorisk för alla större reningsverk, vilket har lett till en ökad efterfrågan på teknik som gör det möjligt att uppfylla kraven. Intresset för EasyMinings Ash2Phos-process ledde i somras till att Ragn-Sells bjöds in att berätta om tekniken och arbetet med att återvinna resurser ur avfall på FN:s High Level Political Forum i New York.

EU tar upp fosfor som ett av 27 ämnen på sin lista över kritiska råvaror (Critical raw materials, CRM).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125