23948sdkhjf

TipTapp går emot lagens princip

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm har som vi rapporterat beslutat att förbjuda TipTapp att förmedla transporter av hushållsavfall inom Stockholms kommun, eftersom det strider mot Miljöbalkens regler. Avfall Sverige kommenterar nu beslutet.

Det som anses olagligt i verksamheten hänger samman med vårt miljöskydd, skriver man på sin hemsida. Kommunerna har getts ansvaret att sköta insamling av hushållsavfall för att säkerställa att det tas omhand på ett miljö- och hälsomässigt godtagbart sätt. När Miljö- och hälsoskoskyddsnämnden i Stockholm bedömer att de transporter som sker via TipTapp strider mot reglerna, är det den yrkesmässiga verksamheten som åberopas.

Det kan tyckas irrelevant om avfallet åker i någon annans bil, på det sätt som TipTapp utför transporten, men det innebär en risk att avfallet finner andra vägar och det är ett avsteg från principen om det kommunala ansvaret. Om denna princip urholkas kan det på sikt få mer långtgående effekter som  idag inte kan överblicka. Det är i detta perspektiv som frågan bör ses.

Många kommuner erbjuder hämtning av grovavfall vid fastighetsgränsen, men det finns anledning att undersöka om denna service kan förbättras.

– Detta får nu ha sin rättsliga prövning, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige. Nya digitala lösningar behöver användas mer för att nå cirkulära hållbara flöden. Det kräver dock mer intelligenta system som ser till helheten och som inte ökar transportarbetet samtidigt som återbruk och återvinning underlättas. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141