23948sdkhjf

Byggherrar väljer returpallar

Nu skärper branschföreningen Byggherrarna kraven på återanvändning av de lastpallar som används på byggarbetsplatserna.

Byggbranschen har utarbetat ett helt eget retursystem för lastpallar av EUR-format och halvpallsformat. Enklare pallhantering, minskad miljöbelastning och sänkta kostnader är några konkreta resultat av satsningen.

Men trots fördelarna går en stor del av de pallar som anländer till byggarbetsplatserna inte tillbaka in i systemet utan hamnar i stället i containern för energiåtervinning.

Vanans makt är stor och nu tar branschföreningen Byggherrarna ett ökat ansvar för att bryta invanda mönster genom att rekommendera sina medlemmar att utnyttja den verksamhet som går under namnet Retursystem Byggpall.

Per Lilliehorn, som ansvarar för miljö, teknik och kvalitet hos Byggherrarna, säger att den viktigaste orsaken till rekommendationen är att återanvändningen miljömässigt är en mycket bättre lösning än den traditionella lastpallshanteringen, men han betonar också att det är ett betydligt mer kostnadseffektivt alternativ.

Bedömningen är att Retursystem Byggpall mer än en halverar CO2-utsläppen till en tredjedel av kostnaden och att systemet hittills bidragit till att minska byggavfallet i landet med mer än 160 000 containrar.

Så här långt har retursystemet drivits av branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Byggmaterialhandlarna och Byggmaterialindustrierna. Med ett uttalat stöd från Byggherrarna ökar möjligheterna att systemet också används avsevärt.

För att det cikulära flödet ska börja snurra krävs nämligen att någon ställer krav på att leverans ska ske på lastpallar som går att återanvända – ju tidigare i processen desto bättre. Allra först i den kedjan är Byggherrarna som inte minst kan arbeta för att kraven på returpallar dessutom skrivs in i regelverket AMA.

Nyckeln till återanvändning är att det utgår samma fasta ersättning för pallarna, oavsett om de är helt intakta eller trasiga. Hanteringen sköts av Norrlandspall som är helt specialiserade på handel och reparation av begagnade lastpallar av trä. Enligt företaget hanteras mer än tre miljoner lastpallar per år. Företaget sköter också palldepåer på flera orter i landet för bland annat Schenker, DHL och Bring.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11