23948sdkhjf

Finalisterna klara!

Juryn har nu sammanträtt och det står klart vilka finalisterna är till årets Återvinningsgala.

Återvinningsgalan firar tioårsjubileum och det har märkts när det gäller nomineringarna. Närmare 120 nomineringar har inkommit, vilket är rekord, och juryn, bestående av Viveke Ihd (Återvinningsindustrierna), Jan-Olov Sundqvist (IVL Svenska Miljöinstitutet), Jan-Peter Bergkvist (Sleepwell), Jon Nilsson-Djerf (Avfall Sverige) samt Peter Olofsson (Recycling) hade en grannlaga uppgift att bedöma och sålla bland dessa. Till sist vaskades tre finalister i respektive kategori fram och dessa är följande:

Årets avfallsbehandlare:

Renova/Volvo/Göteborgs stad. Har tillsammans utvecklat en eldriven sopbil som ger stora miljömässiga fördelar för stadsmiljön, för personalen och inte minst de boende i staden. 

TMR. Har tillsammans med Plaståtervinning i Wermland utvecklat en järnvägssliper i plastkomposit baserad på hushållens plastförpackningar.

Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Har utvecklat sitt system för fastighetsnära insamling, nu senast med fastighetsnära insamling av textil.

Årets cirkulära initiativ:

 Foodloopz. Har utvecklat en plattform som gör det möjligt för livsmedelsbranschens aktörer att kostnadseffektivt minska sitt matsvinn.

 Volvo Cars. Har tagit fram en demonstrationsbil som visar på möjligheten att tillverka 170 komponenter av återvunnen plast, med en sammanlagd vikt på 60 kg.

 Re:newcell. Har öppnat världens första anläggning för kemisk återvinning av cellulosabaserad textil i industriell skala.

Årets förebyggare:

 Ikea Food Services. Har initierat en satsning på att minska matsvinnet i Ikeas restaurangverksamhet.

 Stockholmsmarknader. Har med framgång tagit konceptet Bakluckeloppis till Stockholm och Sverige och därmed förebyggt stora mänger avfall genom återvanvändning.

 Engångsfritt Kulturkalas i Göteborg. Göteborg har en uttalad ambition att ha helt engångsfria evenemang till 2021 och redan under årets Kulturkalas reducerades antalet engångsförpackningar för mat och dryck avsevärt.

Årets innovatör inom avfall och återvinning:

OP Teknik. Har utvecklat ett eget system för robotiserad sortering av avfallsfraktioner.

 Bintel. Har utvecklat teknik för uppkoppling av sopkärl, som kan leda till optimerade rutter och lägre kostnader för avfallshantering.

 Mahmood Hameed. Har vid NSR och universitetet i Göttingen utvecklat en metod att framställa spånplattor baserade på returträ och naturliga bindemedel.

Årets kretsloppsfrämjare:

Vatten & Avfall i Malung-Sälen. Har utvecklat fackindelade, kostnadseffektiva papperspåsar för källsortering och insamling i stugor och hotell i Sälenfjällen.

 Nationell biogasstrategi. Ett samverkansprojekt för att öka kunskapen kring biogas som resurs.

Ragn-Sells. Har utvecklat och lanserat teknik för återvinning av fosfor ur avloppsströmmar, och även visat på hur kommuner kan kräva återvunnet material vid upphandlingar.

Årets metallåtervinnare:

Järnmalmer. Har skapat ett system där kunder i realtid kan se hur stora CO2-utsläpp själva återvinningen genererar samt, om de vill, direkt också kan klimatkompensera genom trädplantering.

 Kaabs Nordic. Utvinner metaller ur bottenaska/slaggrus från Filbornaverket och bedriver utvecklingsprojekt kring användning av slaggrus som konstruktionsmaterial.

 Humanium Metal by IM. Omvandlar metall från vapenförstörelseprogram till värdefulla råvaror som kan användas för 3D-printing.

Årets WEEE-initiativ:

 Fairphone. Världens första etiska mobiltelefon, byggd för att hålla längre samt gå att uppgradera och reparera.

 Human Bridge. Samlar in utrangerad sjukhusutrustning och ser till att denna kommer till användning i utsatta länder.

 Begagnade vitvaror.se. Har på kort tid etablerat sig som Sveriges ledande aktör inom återanvändning av vitvaror.

Årets återanvändare:

 Loop Rocks. En marknadsplats för återanvändning av byggmassor.

 Re:textile. Kombinerar forskning och innovation med praktisk tillämpning för att skapa nya cirkulära design- och affärsstrategier inom textil- och modebranschen.

 Göteborgs universitet. Har upphandlat ”Hållbart återbruk inom design och inredning” som tjänst, med fokus på återanvändning av befintliga material och produkter som möbler och inredning.

Årets specialpris:

Ingela Morfeldt. Har sedan 2011 lett VA SYDS arbete med införande av matavfallsortering i Malmö och Burlöv, som blivit mycket uppmärksammat både nationellt och internationellt.

 Swedish Standards Institute, SIS. Har i stark internationell konkurrens etablerat en ny arbetsgrupp för plaståtervinning inom det internationella standardiseringsorganet ISO. Harmoniserade standarder för plaståtervinning världen över kommer att påverka marknaden för återvunnen plast påtagligt.

 Jessica Magnusson. Har under lång tid spridit svensk kunskap i internationella projekt kring avfallsfrågor, bland annat i ett mycket uppmärksammat deponiprojekt i Indonesien.

All info om galan, som arrangeras på Berns den 31 januari, hittar du på www.atervinningsgalan.se.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Återvinningsgalan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095