23948sdkhjf

Tidigare vinnare: Låneidé fick hedersomnämnande

2013 var året som initiativet Fritidsbanken fick ett hedersomnämnande.

Fritidsbanken är precis som det låter en bank där man kan låna fritidsutrustning.

- Idén föddes 2012 och det var diakonen Carina Haak i Deje som kom på den, berättar Henric Byström från Fritidsbanken.

- Hon hade många samtal med flera föräldrar som valde att ”sjukskriva” sina barn när det var friluftsdag för att de inte hade råd att köpa den utrustning som krävdes. Det var

då som tankarna föddes att man borde kunna låna sådant. Hon började googla, hittade inget och då föddes idén till Fritidsbanken. Forshaga kommun var snabba att haka på, så ursprungligen var det Svenska Kyrkan och Forshaga kommun som började samla in utrustning.

Det gick ganska snabbt, man samlade in grejor på hösten och i januari 2013 slog man upp portarna och började låna ut grejor.

- Det första året i Deje lånade man ut ca tusen prylar. Det var i slutet av det året som hedersomnämnandet kom på Återvinningsgalan, säger Henric Byström och fortsätter:

- Expansionsplanerna föddes faktiskt i bilen på väg hem från galan. Man började prata om ifall inte detta skulle kunna fungera också på andra ställen. Resonemanget gick fram och tillbaka, skulle man kunna sälja idén? Men det kändes inte riktigt rätt. Fritidsbankens grej är ju att det ska vara gratis att låna och det handlar om återbruk.

Så man bestämde då att om någon annan skulle vilja starta en fritidsbank så fick man skriva på ett avtal om att göra på samma sätt.

- Under 2014 öppnade två Fritidsbanker och sedan började det rulla på. Inledningsvis var det kommuner i Värmland som vi riktade in oss på, men det blev ett ökat intresse från fler och fler kommuner också utanför länet, konstaterar Byström.

2016 gick Riksidrottsförbundet in och satsade pengar i verksamheten, som utökades till två anställda.

- Nu finns det 83 Fritidsbanker igång i landet, och tre till kommer att invigas före jul. Vi har en vision om att det ska finnas minst en Fritidsbank i varje svensk kommun. Sen får vi ju se om och när vi når det, men nu närmar vi oss i vart fall en tredjedel. Det har ju bara gått fem år egentligen, så det har gått hyfsat snabbt att expandera.

Genom idrottsdistrikten finns det nu personer i princip i hela landet som jobbar med att informera om Fritidsbanken i olika omfattning.

- Kommuner har koll på varandra också, så det sprider sig. Vi för samtal med ett hundratal kommuner idag, förutom de där det redan finns en Fritidsbank.

Hur ser då framtiden ut?

- Vi vill etablera fler banker. Vi tittar också mycket på hur vi själva kan utvecklas och bli bättre, att bli mer angelägna för människor och bli en naturlig del av samhället. Det kan gälla kopplingar till skolan exempelvis och organisationer som PRO med flera. Fler samarbeten vill vi skapa, avslutar Henric Byström.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Återvinningsgalan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187