23948sdkhjf

Tidigare vinnare: Lyckat koncept för insamling av farligt avfall

Den idag välbekanta Samlaren för olika typer av farligt avfall fick pris som Årets kretsloppsavgiftare på den första Återvinningsgalan 2009.

Med och tog emot priset var Renovas David Dalek.

- På den tiden lämnade man ofta in farligt avfall på bensinstationen, eller på sin ÅVC. Vi började skissa på en idé om att göra det lite enklare och lättare att lämna in den typen av material, för vi såg att det fanns ganska stora mängder sådant här i hushållsavfallet, säger David Dalek och fortsätter:

- Det blev en konceptutveckling där vi tog hjälp av studenter på Chalmers som jobbade med industridesign. Tanken var att göra på ett annat sätt än det vanliga, som då bestod i rejäla och bra konstruktioner, men som kanske inte alltid var så visuellt attraktiva….

Då ville vi prova ett nytt grepp och fick så småningom fram en prototyp. Denna sattes ut  i fyra butiker i Göteborg till att börja med.

I början gick det trögt.

- Men sedan gjorde vi ett gemensamt projekt med Avfall Sverige, för vi kände ändå att det var en bra grej och att det fungerade bra i ”vardagslogistiken” att ta med sig vissa typer av material i samband med att man handlar.  Det projektet föll väl ut. Vi fick bekräftat att material lämnades in som förväntat. Upp emot ett ton per Samlare och år kunde vi få in och det kändes bra, sägre David Dalek och tillägger att priset var roligt att få och att det sporrade till att jobba vidare och sprida information om Samlaren också till andra kommuner.

- Vi hade hållit på några år och fram till att vi fick utmärkelsen hade vi tio installationer. Under 2009 fick vi ganska snabbt flera förfrågningar och beställningar på flera Samlare och efter ett år hade vi levererat upp mot femtio stycken, så uppmärksamheten bidrog klart till ett genomslag

Sedan har det rullat på bra och man har till dags dato levererat över fyrahundra Samlare runt om i Sverige, från Ystad i söder till Pajala i norr.

- Både butiker och användare tycker att det är väldigt bra, det är inget krångel med att förstå hur den används och det sköter mycket sig själv. Det är en robust enhet som med sin vita färg ser prydlig ut och passar i en butiksmiljö. Med dekaler kan man ge den olika uttryck som passar in i den miljö där den står, konstaterar David Dalek avslutningsvis.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Återvinningsgalan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094