23948sdkhjf

Ikea ska bli självförsörjande på sallad

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Som en del i Ikeas hållbarhetsstrategi börjar nu arbetet mot att bli självförsörjande på sallad.

Under 2019 kommer sallad att odlas i containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg i samarbete med Bonbio. Salladen odlas i näring som utvunnits från matavfall i ett cirkulärt kretslopp. Till en början kommer salladen att serveras i personalmatsalarna, men ambitionen är att kunna servera salladen i varuhusens restauranger.

Läs också: Kan Alla Hjärtans Dag bli hållbar i en cirkulär ekonomi?

– Mer än 25 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från livsmedel. Som en del av vår strävan att hitta nya, innovativa och mer hållbara lösningar för matproduktion testar vi den här cirkulära odlingsmodellen för sallad, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef, Ikea Sverige.

Projektet inleds med att odla sallad i högteknologiska odlingscontainrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg under ett års tid. Ambitionen är att odlingen ska ske med växtnäring som återvinns från 100 % organiskt avfall. Ikea Sveriges matavfall går redan idag till olika återvinningsanläggningar, bland annat biogasanläggningen i Helsingborg som drivs av Bonbios systerföretag OX2 Bio. Det är i den anläggningen som matavfallet förädlas till växtnäring.

– Vi ser fram emot en spännande resa med Ingka-koncernen där vi odlar olika grödor cirkulärt och kan hushålla med resurserna på ett optimalt sätt. Genom att styra ljus, temperatur, bevattning och näringstillförsel är vi oberoende av årstider och kan säkra en stor produktion av närodlade och färska grödor året runt, säger Fredrik Olrog, vd vid Bonbio.

Genom projektet är förhoppningen att få mer kunskap om hur den cirkulära odlingsprocessen fungerar och hur högteknologiska odlingscontainrar kan hjälpa Ikea-varuhus och andra aktörer att servera mer hållbart odlad mat. Till en början kommer salladen att serveras i varuhusens personalmatsalar, med förhoppning att under det kommande året även kunna servera salladen i kundrestaurangerna.

Läs också: Cirkulära affärsmodeller i mode och textilbranschen – greenwash i ny tappning

På sikt hoppas Ingka-koncernen, den största franchiseetageren verksam inom Ikea-varumärket, att kunna bli självförsörjande med närodlad, cirkulär sallad och annat bladgrönt.

– Med den cirkulära processen slipper vi långa transporter, sänker vattenåtgången och behöver varken jord eller bekämpningsmedel. Elen som behövs för att driva odlingarna kommer dessutom från våra egna vindkraftsanläggningar, säger Catarina Englund, innovationschef, Ingka-koncernen.

Odlingsprocessen:

I det första steget tas matavfallet emot på biogasanläggningen i Helsingborg. I framställningen av biogas tar Bonbio tillvara på den näringsrika restprodukt som blir över i processen och förädlar den till organisk flytande växtnäring. Denna utgör sedan grunden till att driva upp nya grödor.

Läs också: Retursystemet minskade koldioxidutsläppen med tiotusentals ton

Bonbio använder en odlingscontainer på 30 kvadratmeter, vilket motsvarar en konventionell odlingsyta på ca 80 kvadratmeter tack vare att odlingen är vertikal i fyra våningar. Varje våning har 45 rännor och varje ränna har plats för 20 korgar, som grödorna växer i. Odlingen är hydroponisk, vilket innebär att grödornas rötter får växtnäring via vatten som cirkuleras. Mängden vatten som behövs är endast 10 procent jämfört med konventionell odling.

Odlingen är högteknologisk, till stora delar automatiserad och ständigt optimerad av Bonbios hortonomer. Sensorer kontrollerar olika klimatparametrar, allt från hur långa dagarna ska vara till hur många procent koldioxid som behövs för att maximera fotosyntesen och säkra hög produktion och kvalitet.

Efter fem till sex veckor kan upp till 18 kg sallad skördas varje dag i respektive container. 

Håll dig uppdaterad med Recycling

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Produktnyheter
Kemijätte redovisar CO2-avtryck på alla produkter

Omvärlden
EPS-återvinning flyttar in i övertagen fabrik

Åtta av tio vill att kommunen upphandlar återvunnet

Fler än åtta av tio svenskar, 84 procent, vill att deras kommun aktivt prioriterar varor tillverkade av återvunnet material när de gör upphandlingar.

På nytt jobb
Han blir ny vd på NSR

Storföretag misstänks för miljöbrott

Produktnyheter
Svensktillverkat tillbehör som bryts ner med tiden

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Säckstopp lyckat för NSR

Vid årsskiftet slutade Nordvästra Skånes Renhållning ta emot säckar med blandat avfall på sina återvinningscentraler.

Arkiv

Renoverar robotar för längre liv

Forskarnytt
Från restprodukt till diesel

Nio av tio vill ha återvunnet material i produkter

En majoritet av svenska folket förväntar sig att tillverkare använder återvunnet material i sina produkter.

Myndighetssamarbete för hållbara batterier

Produktnyheter
Ny pall av återvunnen plast för Systembolaget

Omvärlden
Levererar 44 sopbilar till Belgrad

Nya lösningar för avfall ska bidra till en cirkulär ekonomi

Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag på lösningar som ökar möjligheten för yrkesmässiga verksamheter att ta hand om sitt kommunala avfall.

Enviro och Michelin förlänger avsiktsförklaring

Legendarisk bilskrotare död

Omvärlden
Spillvärme i Europa – unik inblick i industriernas tänkesätt

Rötter och grenar blir vårdkläder?

Norrvidinge köper OP Entreprenad

Forskarnytt
Bakterien bryter snabbt ner plasten

Byggsektorn ska bli cirkulär

Forskarnytt
Utvecklar process för återvinning av härdplast

Metoden ger polystyrenavfall från konsument nytt liv

Spillvärme i Europa – unik inblick i industriernas tänkesätt

Nya nationella mål för en cirkulär ekonomi

Återvinning och återbruk ska öka genom nya regler

Produktnyheter
Ny kross- och siktskopa

Produktnyheter
Ny truckvåg på gång

Kräver stöd till plaståtervinnarna

Systemet för spårbarhet skjuts upp

Produktnyheter
Brödöl lanseras på Coop

1

Produktnyheter
Plastbantar kvarg

Produktnyheter
Halogenfritt kompound från havsplast

Ny inriktning för biogasprojekt

Blockchain ska minska matsvinn

Plus

Intervjun
Heltäckande leverantör för rationell avfallshantering

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125