23948sdkhjf

Aktuellt: Fem trender inom avfallshantering

Ständigt presenteras det nya, innovativa lösningar för avfallshantering. I denna artikel sätts fokus på fem trender att ha koll på.

Trenderna ifråga har identifierats och sammanställts av DLL, en global leverantör av finansiella lösningar bland annat till avfallssektorn. Läs mer om DLL på denna länk.

Trend 1: Elfordon

En tydlig trend är att ny elektrisk teknik införs för sopbilar, gatsopmaskiner och andra typer av fordon. Volvo FC Electric testas exempelvis i Göteborg som Recycling tidigare uppmärksammat, och kommer nästa år att börja användas i Hamburg. Elfordon i avfallshanteringen bidrar till förbättrad luftkvalitet samtidigt som trafikbuller minskar. Att investera i elfordon kommer dock inte att vara friktionsfritt. De förväntas kosta mellan 1,2 och 2 gånger med än dieselfordon och kräver dessutom ytterligare investeringar i infrastruktur för laddning. En del av detta kommer dock att kompenseras av lägre bränsle- och underhållskostnader, samt en längre livslängd för fordonen.

Trend 2: Uppkopplad utrustning

Teknik för IoT, Internet of Things, används för att skapa en mängd nya alternativ inom branschen för avfallshantering. Ett exempel är smarta avfallskärl som själva meddelar när de börjar bli fulla och behöver tömmas. Programvara beräknar den mest effektiva rutten för tömningsfordon så att dessa används optimalt varje dag och onödig körning undviks.

Trend 3: Automatisering

Automatisering ser vi fler och fler exempel på, i olika utsträckning och former på många områden inom avfallshantering. Robotiserade sorterare som sorterar byggavfall 24 timmar om dygnet är ett exempel, automatiska avfallstransformatorer som omvandlar organiskt avfall till biobränsle och gödsel ett annat. Varje sådant projekt är unikt och innebär därmed stora utmaningar för både företag och samhällen som tar sig an dessa.

Trend 4: Outsourcing

Fler och fler kommuner lägger ut sin avfallshämtning och återvinning till privata företag för att minska sina kapitalutlägg och även bemanningskostnader. Därmed läggs en stor ekonomisk börda på avfallshanteringsföretag som måste investera i kostsam utrustning som ofta har en återbetalningstid på mellan fem och tio år. Denna risk ökar i och med att avtalstiderna förkortas, från perioder på tio eller till och med femton år, till så kort avtalstid som fem år.

Trend 5: Avfallsförebyggande

Det bästa sättet att hantera avfall är att undvika att skapa avfall. Det har varit en stark ökning i den allmänna opinionen för god avfallshantering och återvinning på senare år, i takt med att miljöfrågorna fått ett allt större genomslag. Världen över pågår kampen mot engångsprodukter i exempelvis take-awaysektorn och mot nedskräpning, inte minst av våra hav.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11