23948sdkhjf

Samarbete för dansk fosforåtervinning

Ragn-Sells innovationsföretag EasyMining och danska Biofos har inlett ett gränsöverskridande, långsiktigt samarbete för fosforåtervinning från avloppsslam.

Samarbetet kan komma att minska Danmarks import av den kritiska råvaran fosfor med upp till tio procent.

Biofos är Danmarks största avloppsvattenföretag som renar vattnet från över en miljon invånare i Köpenhamnsområdet. EasyMining är ett innovationsföretag inom Ragn-Sells med flera globala patent för utvinning och återvinning av resurser från flygaska, avloppsvatten och gruvavfall.

I Öresundsregionen finns en framgångsrik, gränsöverskridande marknad med grundtanken att alla, i det här fallet Sverige och Danmark, delar samma resurser och samma hav. Samtidigt är samverkan avgörande för den cirkulära ekonomin, vilket det nya samarbetet mellan Ragn-Sells och Biofos är ett tydligt exempel på.

– Det här är ett stort och viktigt steg för fosforåtervinning i Norden. Fullt implementerad kan den här lösningen ersätta nästan tio procent av Danmarks nuvarande import av jungfruligt fosfat, säger Anders Kihl, affärsområdeschef New Value Chains inom Ragn-Sells.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094