23948sdkhjf

Axfood ska halvera matsvinnet till 2025

Hållbarhetschefen Åsa Domeij efterlyser nationellt matsvinnsmål.

Matsvinnet uppmärksammas allt mer. Så även på Axfood som angriper problemet på koncernnivå. Matsvinnet från Hemköp, Willyts, Axfood Snabbgross och Dagab ska halveras senast 2025.

Enligt naturvårdsverket uppgår matsvinnet i svenska hushåll till 97 kilo per person och år. En del av detta är julmat. Enligt en Sifoundersökning gjord på uppdrag av Willys slängde var fjärde svensk julmat efter förra årets julfirande. Det är dåligt ur ekonomisk synvinkel men framför allt har klimatfrågan bidragit till att matsvinnet hamnat i fokus både på nationell och global nivå. Det globala målet i Agenda 2030 är ”att till 2030 halvera det globala matsvinnet per person i butik och konsumentledet och att minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan”. På nationell nivå har Livsmedelsverket formulerat en handlingsplan för minskat matsvinn. 

Axfood har sedan tidigare försökt minska matsvinnet genom att bland annat optimera inköpen och förlänga hållbarheten med nya förpackningar. Nu har Axfood dessutom reviderat sitt hållbarhetsprogram och fastställt ett konkret mål; matsvinnet ska halveras till år 2025. Målet kommer att följas upp genom att matsvinnet redovisas i Axfoods kommande års-och hållbarhetsredovisningar.

Men det räcker inte, betonar Axfoods hållberhetschef Åsa Domeij som efterlyser ett nationellt matsvinnsmål som fördelas mellan livsmedelskedjans olika sektorer.  Enligt Domeij behövs det ocskå bättre mätmetoder och gemensamma beslut kring uppföljning. Livsmedelsverkets handlingsplan för minskat matsvinn 

 Sverige har ännu inte formellt beslutat om ett mål för minskning av matsvinn. Detta trots att FN redan för tre år sedan antog ett halveringsmål av matsvinnet till 2030, säger Åsa Domeij.

Åsa Domeij har även i en intervju tidigare i höst försökt sätta press på sina forna politikerkollegor. Läs intervjun här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125