23948sdkhjf

Självsorterande återvinning

Bin-e är en ny produkt inom utrustning för återvinning. Det handlar om en automatiserad återvinningsstation, främst tänkt för användning på kontor.

På Recyclingdagen Stockholm i slutet av november var det svensk ”smygpremiär för utrustningen. Vi talar med Cem Eryigit, vd på Smart Bins Nordic som säljer maskinen i Sverige.

- Bin-e är framtagen av två polska mjukvaruutvecklare. Produkten har gjort succé på mycket kort tid. Hittills har den lanserats i Polen, Tyskland och England och i Tyskland har till exempel ett stort företag beställt 130 stycken maskiner. Den används redan på Dells huvudkontor i Warzawa och bland andra kända företag som hakat på trenden finns McDonalds och Lidl. Jag hade följt tillverkarens arbete i ca ett halvår och kände att detta är något vi skulle ha stor nytta av även i Sverige. Det visade sig att de letade efter en generalagent i Norden och nu finns den tillgänglig via nystartade Smart Bins, säger Eryigit.

Vad är då Bin-E? Jo, det handlar om en återvinningsstation som själv identifierar och sorterar det som slängs i den.

- På Recyclingdagen visade vi en demomaskin, men produkten har uppgraderats sedan dess. Den är mindre till måtten, har förbättrad sensorteknik och en större skärm, säger Cem Eryigit och fortsätter:

- Det är en multifunktionell lösning som identifierar, sorterar och komprimerar avfall automatiskt. Maskinen samlar in data så att allt som slängs blir kartlagt och maskinen lär sig sortera bättre och bättre allteftersom den hanterar olika typer av material. Den kan också presentera statistik på vad som slängs, vid vilken tidpunkt etc. Man kan hålla koll på hela flödet via en app och se exempelvis fyllnadsnivå, vad som slängs och via appen kan man sedan till exempel ta kontakt med återvinningsföretaget som sedan kommer och tömmer. Maskinen sköter alltså återvinningen själv kan man säga och det blir då inget besvär för någon på kontoret som annars ska bevaka och beställa. På många företag slängs ju papper, metall, plast med mera tillsammans och så blir det ju ofta när det inte finns något bra system. Med Bin-e kan man slänga allt i samma behållare och låta maskinen sköta sorteringen. Vi hoppas att detta kommer att bidra till att skapa en mer hållbar attityd.

Maskinen är framförallt anpassad för kontor, men skulle enligt Cem Eryigit också kunna fungera bra på allmänna platser.

- Den kan sammanlagt ta emot 27 olika fraktioner, men de vi jobbar med nu är glas, papper, plast och metall, som är de vanligaste avfallen i kontorsmiljö. Fördelarna med  Bin-e kan sammanfattas i fyra punkter:

  • Snabb och enkel sortering
  • Minskade kostnader för avfallshantering
  • Bidrar till skapa en mer hållbar attityd
  • Stärker företags hållbarhetsprofil

Vi kommer i första hand att rikta in oss på FM-företag men hoppas såklart att få in produkten på så många kontor som möjligt, säger Cem Eryigit.

Kan man själv välja vilka fraktioner man vill ha?

- Det kan man. Vi har valt de fyra vanligaste fraktionerna i Sverige. I Polen har företaget bakom Bin-e utvecklat en mindre variant som är tänkt för hemmabruk också. Även den har blivit mycket uppmärksammad internationellt. I framtiden kommer det nog att komma många, spännande tillämpningar av den här tekniken, avslutar Cem Eryigit.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Recyclingdagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095